Nieuws/Sport
384642
Sport

'Ik dacht dat Koude Oorlog voorbij was'

Joelia Efimova toont trots haar medaille.

Joelia Efimova toont trots haar medaille.

Joelia Efimova kende maandag een emotionele dag in het olympische bad in Rio. De Russische zwemster werd voor de race ontvangen met boegeroep, maar verliet het water vervolgens wel met zilver.

Joelia Efimova toont trots haar medaille.

Joelia Efimova toont trots haar medaille.

"Dit betekent veel voor me", zei een huilende Efimova over haar tweede plaats. "Ik wilde heel graag goud winnen. Dan was ik een beetje Assepoester geweest, maar dit is voor mij op dit moment het hoogst haalbare en daar ben ik blij mee. Ik mag hier zwemmen en dat is fijn."

Het vijandige onthaal deed Efimova veel. "Het is sowieso een gekkenhuis. Mensen schrijven zoveel gemene dingen, maar ze kennen de waarheid niet. Alle landen roepen van alles, maar het is allemaal niet waar. Ik heb het gevoel dat ik alleen maar problemen heb, omdat ik Russin ben."

Politiek

Efimova werd twee jaar geleden betrapt op doping. Dit jaar werden er sporen van meldonium in haar bloed gevonden. Dat middel is sinds 1 januari van dit jaar verboden. Na veel getouwtrek mocht de zwemster uiteindelijk toch naar Rio.

"De eerste keer was het mijn eigen schuld", sprak Efimova in gesprek met de NOS. "Maar nu gaat het om politiek. Mensen weten niet hoe het precies zit. Het is ongelooflijk."

Efimova stelde verder nog: "Ik snap dat er atleten zijn die mij niet hebben gefeliciteerd, omdat er allemaal onzin is gezegd, maar aan de andere kant snap ik die atleten ook weer niet. Sport staat los van politiek. Ik dacht altijd dat de Koude Oorlog afgelopen was. Waarom starten we het nu weer op door middel van de sport?"

Uitslagen Olympische Spelen

Bekijk hier de uitslagen binnen alle sporten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.