Nieuws/Sport
384699
Sport

'Ongelooflijk verschil mét of zonder drank'

Michael Phelps in actie tijdens de serie's van de 200 meter vlinderslag.

Michael Phelps in actie tijdens de serie's van de 200 meter vlinderslag.

Als het laatste jaar van zijn voorbereiding op het definitieve afscheid van de zwemsport hem iets geleerd heeft, dan is het wel dit. Er verdrinken er meer in het glas dan in zee.

Michael Phelps in actie tijdens de serie's van de 200 meter vlinderslag.

Michael Phelps in actie tijdens de serie's van de 200 meter vlinderslag.

Was Michael Phelps op 30 september 2014 niet uitgegaan in het Horseshoe Casino van Baltimore, dan had hij die waarheid wellicht nooit onder ogen gezien. De grootste olympiër aller tijden kende ook nadat hij anderhalf jaar eerder zijn rentree had aangekondigd nog vele gekke momenten met de fles, zo bekende hij. Tot hij op de Interstate 95 om 01.40 uur ’s in de ochtend staande werd gehouden.

Phelps reed die dinsdag in zijn witte Land Rover 135 kilometer per uur in een tunnel waar de maximale snelheid 70 kilometer bedroeg. De alcoholwalm die in de auto hing, noopte de sheriff die hem staande hield tot het opleggen van een coördinatietest. The Baltimore Bullit wankelde toen hij over een gele doorgetrokken lijn moest lopen en struikelde toen hij op één been moest staan. Een alcoholpromillage van 1,4, het equivalent van acht tot tien glazen drank, lag ten grondslag aan die instabiliteit.

De opname in een verslavingskliniek in Arizona die volgde op een voorwaardelijke celstraf van één jaar veranderde zijn leven definitief. Belangrijker nog dan zijn voornemen nooit van zijn leven nog een druppel te drinken, was zijn hereniging aldaar met vader Fred. Die had, toen Phelps nog een klein kind was, moeder Deborah en de rest van het gezin berooid achtergelaten na een echtscheiding.

,,Een goede band met mijn vader, dat was het enige wat ik nog van dit leven verlangde’’, zei de 31-jarige Phelps kort voor de Spelen. ,,Sinds die hernieuwde kennismaking hebben we wekelijks contact. Ik voel me gezegend dat dit me is overkomen.’’

De Amerikaan is begonnen aan een tweede leven. Sinds een jaar belijdt Phelps als een evangelist de geheelonthouding. Het is de boodschap die hij ook uitdraagt in olympisch Rio, waar hij zondagnacht op de 4 x 100 vrij zijn negentiende gouden olympische medaille ophaalde. In Brazilië wachten hem nog drie individuele kansen en twee andere mogelijkheden op de estafette. En dat allemaal zonder de fles.

,,Het is ongelooflijk welk verschil het leven met of zonder drank maakt. Iedere ochtend zonder hoofdpijn wakker worden, ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Eindelijk sta ik iedere dag weer gelukkig op.’’

Op zondag 22 augustus komt er een einde aan Phelps’ loopbaan. Het besluit is definitief. Definitiever in ieder geval dan zijn beslissing om er na Londen mee te stoppen. Voor het oog van vrouw Nicole en zoon Boomer zal hij nog eenmaal de wereld versteld doen staan. ,,Ik ben blij dat mijn eerste kind getuige zal zijn van mijn laatste race’’, zei hij daarover. En daarna? ,,Ik ga straks mijn zoon opvoeden. Dat is het enige wat ik weet. Voor het overige heb ik geen flauw idee hoe mijn leven er straks uit ziet.’’