Nieuws/Sport
385354
Sport

Eerste ronde in enkelspel betekent meteen eindstation

Drama Bertens op Spelen

Kiki Bertens slaat met al haar kracht een backhand.

Kiki Bertens slaat met al haar kracht een backhand.

Rio de Janeiro - Kiki Bertens had haar olympisch optreden in Rio de Janeiro vast anders voorgesteld. Natuurlijk had ze een zware loting, maar toch zorgde de voortijdige uitschakeling in het Nederlandse tenniskamp voor teleurstelling. Sara Errani was in drie uitputtende sets te sterk; 6-4, 4-6 en 3-6.

Kiki Bertens slaat met al haar kracht een backhand.

Kiki Bertens slaat met al haar kracht een backhand.

Op papier staat Bertens twee plekken hoger ingeschaald (23e om 25e op de wereldranglijst). Maar Errani blijkt een 'angstgegner'. Ze won in de voorafgaande vier partijnen namelijk nog nooit van de Italiaanse. Aanvankelijk leek in de eerste ronde toch alles de kant op te vallen van de talentvolle 24-jarige Wateringse.

In de tweede set keerde op het Braziliaanse hardcourt echter het tij. Bertens kreeg steeds moeilijker grip op het spel van de hevig kreunende Errani. Ook de hitte leek een rol te spelen, in elk geval bij een ballenmeisje. Het spel werd tijdelijk stilgelegd toen het meisje leek flauw te vallen.

 

Bertens was even van slag en leverde in de beslissende set direct haar eerste service in. Dat kwam de halve finaliste van Roland Garros duur te staan. Vanaf dat moment liep ze - af en toe hoofdschuddend - achter de feiten aan.

Errani zorgde in de Braziliaanse warmte voor veel afwisseling in het spel. De in oranje-shirtje gehulde Bertens wist het Italiaanse ritme niet meer te doorbreken. Ook de aanmoedigingen van Jan Siemerink, Paul Haarhuis, Robin Haase en Jean-Julien Rojer mochten op baan 3 niet meer baten.  Met 3-6 zocht ze als verliezer de inmiddels noodzakelijke verkoeling op.

Het is nog niet helemaal zeker of zij samen met Rojer in het mixed-dubbelspel mag uitkomen. Al lijkt de kans wel heel groot. Dus wellicht ligt er in Rio toch nog iets moois in het verschiet.

Uitslagen Olympische Spelen

Bekijk hier de uitslagen binnen alle sporten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.