Sport/Wielrennen
389153132
Wielrennen

Eerste etappe Down Under prooi Sam Bennet

Sam Bennett (r) sprint naar de eerste ritzege in de Tour Down Under

Sam Bennett (r) sprint naar de eerste ritzege in de Tour Down Under

De Ierse wielrenner Sam Bennett heeft de eerste etappe van de Tour Down Under in Australië gewonnen. Hij was na een rit over 150 kilometer met start en aankomst in Tanunda de snelste in de massasprint. Bennett bezorgde meteen zijn nieuwe Belgische ploeg Deceuninck - Quick-Step het eerste succes van 2020 in een koers uit de WorldTour.

Sam Bennett (r) sprint naar de eerste ritzege in de Tour Down Under

Sam Bennett (r) sprint naar de eerste ritzege in de Tour Down Under

De Belg Jasper Philipsen (Team Emirates) kwam als tweede over de meet en de Slowaak Erik Baska (Bora-hansgrohe) werd derde. Eerste Nederlander die over de streep fietste was Taco van der Hoorn uit de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.

De sterke formatie van Deceuninck - Quick-Step hield in de laatste kilometer het tempo zo hoog, dat een ontsnapping geen schijn van kans had. De Belg Iljo Keisse en de Deen Michael Mørkøv namen Bennett op sleeptouw en de Ier maakte het vakkundig af. Hij vertrekt woensdag in de leiderstrui in de tweede etappe van Woodside naar Stirling.

De zesdaagse rittenkoers door Australië volgt het geplande parcours, ook al zien de renners dan veel gebieden die zijn verwoest door de heftige bosbranden. De organisatie liet vooraf weten de weersomstandigheden goed te monitoren en ervoor te waken dat de renners aan gevaarlijke situaties worden blootgesteld.

"Ik kan mijn geweldige teamgenoten alleen maar bedanken"

De eerste etappe bestond uit vijf ronden van 30 kilometer en werd verreden onder een heldere lucht en in milde temperatuur. Een groepje van vier renners ging op avontuur en uit die groep vluchters ontsnapte de Amerikaan Joey Rosskopf. Hij werd op 35 kilometer van de finish door het peloton bijgehaald, waarna de ploegen met de sprinters in hun midden het tempo opvoerden. Bennett beloonde het werk van zijn helpers. „Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet de druk voelde om die eerste winst te pakken. Ik kan mijn geweldige teamgenoten alleen maar bedanken”, zei de Ier, die is overgekomen van Bora-hansgrohe.