Sport/Darts
392708154
Darts

Barney traint met dartslegende Taylor op weg naar WK

Taylor laat nog eenmaal zien hoe het moet aan Van Barneveld.

Taylor laat nog eenmaal zien hoe het moet aan Van Barneveld.

Raymond van Barneveld heeft donderdag met zijn voormalige rivaal Phil Taylor in Londen getraind, om zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het WK dat vrijdag in Alexandra Palace begint. „Erg blij met Phil’s hulp om me klaar te krijgen voor het WK”, laat de afscheid nemende Hagenaar weten. Hij neemt voor de 28e en dus tevens laatste keer deel aan een wereldkampioenschap.

Taylor laat nog eenmaal zien hoe het moet aan Van Barneveld.

Taylor laat nog eenmaal zien hoe het moet aan Van Barneveld.

„Raymond zei iets meer dan een week geleden tegen mij; ’Weet je wat me kicken lijkt? Dat Phil mij traint voor mijn laatste WK. Hoe mooi zou dat zijn?’, legt zijn manager Jaco van Bodegom uit. „We hebben goed contact met Phil, dus ik heb hem gewoon gebeld en dat voorgesteld. Dat vond hij helemaal fantastisch. Phil en Raymond hebben nog altijd goed contact. Hij stuurt hem voor elk toernooi nog altijd succesberichtjes.”

Taylor en Van Barneveld waren jarenlang de twee boegbeelden van het darts en speelden menig dartklassieker tegen elkaar. Het duo speelde in 2007 de meest legendarische finale op het WK ooit. Barney trok in een ware thriller aan het langste eind met 7-6 in sets, waarbij een sudden death leg de beslissing bracht. Twee jaar later stonden de wereldkampioenen weer in de eindstrijd tegenover elkaar. Die partij won The Power met 7-1 in sets. De Engelsman stopte bijna twee jaar geleden, met zestien wereldtitels op zak. ’The Power’ was op zijn laatste WK heel dicht bij nummer 17, maar hij verloor op de eerste dag van 2018 de finale van zijn jonge landgenoot Rob Cross.

Voor Van Barneveld zou een plek in de finale een gedroomd afscheid betekenen. Ook Van Bodegom hoopt in Londen op een goede afloop. „Raymond was er vorig jaar met zijn kop niet bij”, doelt hij op de verrassende en vroegtijdige uitschakeling tegen de Litouwer Darius Labanauskas. „Hopelijk is hij dat dit jaar wel. Ik hoop dat hij niet wordt bevangen door de spanning, want het is de allerlaatste keer op het WK. Hij is zijn eigen tegenstander. Maar hij staat de laatste tijd goed te gooien.” De vijfvoudig wereldkampioen, die vorig jaar november al zijn afscheid aankondigde, komt zaterdag voor de eerste keer in actie. Zijn opponent is de Amerikaan Darin Young. Bij een overwinning treft hij volgende week dinsdag zijn voormalige protegé Jeffrey de Zwaan.

Onlangs speelde Taylor ook al een demonstratiepartij tegen regerend wereldkampioen Michael van Gerwen. Mighty Mike won in Manchester met duidelijke cijfers van zijn voormalige ’angstgegner’: 9-3 in legs. De onbetwiste nummer één van de wereld wist op een WK nooit van zijn voormalige rivaal te winnen. Eenmaal stonden ze tegenover elkaar in een finale, daarin bleek Taylor met 3-7 in sets te sterk.