Sport/Voetbal
392923521
Voetbal

Miljardair Ratcliffe wil ook Manchester United kopen

De Britse miljardair Jim Ratcliffe heeft interesse in Manchester United. De 69-jarige Ratcliffe, die eerder dit jaar al een bod uitbracht op Chelsea, wil graag met de familie Glazer in gesprek als de Amerikanen hun aandelen willen verkopen. „Als de club te koop is, is Jim zeker een potentiële koper”, zegt een woordvoerder van Ratcliffe tegen de Britse krant The Times. „Als er iets mogelijk is, willen we zeker praten over een eigenaarschap voor de lange termijn.”

Eerder op de dag kwam het gerucht naar buiten dat de Glazer-familie overweegt om Manchester United te verkopen. De Amerikanen zijn sinds 2005 de baas op Old Trafford. Een deel van de aanhang ziet de Glazers het liefste zo snel mogelijk vertrekken. Supporters van ManUnited hebben al een paar keer geprotesteerd tegen het beleid van de eigenaren.

De Engelse voetbalclub beleeft een dramatische start van het seizoen onder de nieuwe trainer Erik ten Hag. Na nederlagen tegen Brighton & Hove Albion (1-2) en Brentford (4-0) staat ManUnited onderaan in de Premier League.

Ratcliffe is met zijn chemieconcern Ineos eigenaar van een wielerploeg en enkele voetbalclubs, waaronder OGC Nice. Ineos werkt ook nauw samen met Formule 1-team Mercedes. Ratcliffe probeerde dit jaar Chelsea over te nemen van Roman Abramovitsj, maar de Rus verkocht de club aan een Amerikaans consortium rond Todd Boehly. Tijdens het overnameproces kreeg Ratcliffe de vraag waarom hij als supporter van Manchester United niet probeerde om die club te kopen. „Omdat United niet te koop is”, antwoordde hij toen.

Topman Elon Musk van Tesla schreef dinsdag op Twitter dat hij Manchester United zou gaan kopen. Enkele uren later meldde Musk dat het om een „langlopende grap op Twitter” ging. „Ik koop geen enkel sportteam.”