Sport/WK voetbal
396442948
WK voetbal

Invallers draaien wedstrijd om

Nieuwe stunt op het WK: Japan te sterk voor Duitsland

De Japanners vieren de goal.

De Japanners vieren de goal.

Japan heeft op het WK voor een gigantische stunt gezorgd door een overwinning te boeken op Duitsland. Met nog een kwartier op de klok keken de Aziaten tegen een 1-0 achterstand aan, maar de Japanners draaiden de wedstrijd om en boekten een knappe overwinning op de wereldkampioen van 2014: 2-1.

De Japanners vieren de goal.

De Japanners vieren de goal.

Voor de tweede dag op rij wordt er dus gestunt in Qatar. Een dag eerder zorgde Saoedi-Arabië al voor een daverende verrassing door titelkandidaat Argentinië te kloppen: 2-1.

Statement

Bij de Duitsers kreeg supertalent Jamal Musiala een basisplaats. De pas 19-jarige voetballer wordt gezien als het ’nieuwe wonderkind’. De spelers van Die Mannschaft maakten voor de wedstrijd een statement tegen het WK in Qatar. Vlak voor de aftrap deden de voetballers de handen voor hun mond.

Japan dacht na 10 minuten op voorsprong te komen. İlkay Gündogan leed slordig balverlies en Japan kwam er daarna razendsnel uit. Via Daizen Maeda leek de ploeg te profiteren, maar het doelpunt werd tot opluchting van de Duitsers afgekeurd wegens buitenspel.

Penalty

Het duurde even, maar na de waarschuwing van Japan werd Duitsland gevaarlijk. Een kwartier voor rust kwam de wereldkampioen van 2014 op voorsprong. Nadat doelman Shuichi Gonda David Raum naar de grond werkte, wees de scheidsrechter naar de stip: penalty. Gündogan wist raad met dit buitenkansje en schoot Duitsland op voorsprong: 1-0.

Op slag van rust leek Kai Havertz zijn ploeg op een ruimere voorsprong te schieten, maar ook door zijn goal ging een streep wegens buitenspel.

De spelers van Duitsland vieren de 1-0.

De spelers van Duitsland vieren de 1-0.

Doan

In de tweede helft ging Duitsland op jacht naar de tweede treffer. De ploeg van Flick kreeg meerdere kansen om het duel in het slot te gooien, maar verzuimde dit te doen. Met nog 20 minuten op de klok was Japan opeens levensgevaarlijk. Manuel Neuer hield zijn ploeg op de been met een fantastische redding. Niet veel later was hij toch geklopt. Voormalig PSV-speler Ritsu Doan trok de stand gelijk: 1-1. De invaller tikte de rebound binnen.

Flick greep in en bracht Mario Götze binnen de lijnen, maar het waren de Japanners die weer scoorden. Opnieuw was het een invaller. Takuma Asano schoot de bal in het dak van het doel en liet de Japanse fans ontploffen van vreugde: 2-1. Met man en macht ging Duitsland op jacht naar een doelpunt, maar Japan hield stand.

Moeilijk te begrijpen

Thomas Müller, bezig aan zijn vierde WK, zag dat Duitsland niet effectief was omgesprongen met zijn kansen. „Qua gevoel hebben we een groot gedeelte van de wedstrijd goed gespeeld, maar zij waren effectiever. Het is heel vreemd dat we hier met lege handen staan. Uiteindelijk moeten we onszelf duidelijk de schuld geven van het gebrek aan efficiëntie. We moeten dit oplossen”, aldus de aanvaller.

Aanvoerder Neuer, die net als Müller wereldkampioen werd in 2014, had geen verklaring voor de domper. „Het is een enorme teleurstelling voor ons, we zijn gefrustreerd. Kort na de wedstrijd is het moeilijk voor mij om te begrijpen hoe we het hebben weggegeven.”

Gündogan, de maker van het enige Duitse doelpunt, vond dat Duitsland het Japan te gemakkelijk had gemaakt. „Vooral bij het tweede doelpunt, ik weet niet of er ooit een makkelijker doelpunt is gescoord op een WK, dat mag niet gebeuren. We hadden ongelooflijke kansen voorin en maakten de tweede niet. De manier waarop de doelpunten vielen, dat mag ons niet overkomen.”

Flick voelt grote druk na nederlaag

De Duitse bondscoach Hansi Flick voelt na de verrassende nederlaag van zijn ploeg tegen Japan (2-1) meteen grote druk voor de volgende wedstrijd tegen Spanje. „Het is een onvoorstelbaar slechte start van ons, een enorme teleurstelling”, zei de bondscoach van de Duitsers.

Duitsland speelde zijn eerste WK-duel sinds de roemloze aftocht uit Rusland vier jaar geleden. Na een nederlaag tegen Zuid-Korea in de laatste groepswedstrijd eindigde de wereldkampioen van 2014 toen als laatste in de poule. Ook de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap vier jaar later eindigde in een deceptie, nadat de Duitsers nog wel op voorsprong waren gekomen door een treffer van Ilkay Gündogan.

Flick wilde geen vergelijkingen maken met het WK in Rusland, waar Duitsland ook begon met een nederlaag tegen Mexico. „Ik was er in 2018 niet bij. Dat interesseert me niet. Ik kijk vooruit”, zei de 57-jarige bondscoach.

Om de achtste finales te bereiken hebben de Duitsers een goed resultaat nodig in de tweede groepswedstrijd tegen Spanje, dat later woensdag met 7-0 won van Costa Rica. „We moeten tegen Spanje onze kansen benutten om in de volgende ronde te komen”, zei Flick. „We hebben daar de kwaliteit voor. We staan onder druk. Dat hebben we aan onszelf te wijten. We moeten nu karakter tonen.”

Duitsland en Spanje spelen zondagavond tegen elkaar.