Nieuws/Sport
396550333
Sport

Doping Olympische Spelen Londen ’12 opnieuw getest: 46 medailles herverdeeld

De Olympische vlag.

De Olympische vlag.

Het hertesten van de stalen van antidopingtesten van de Olympische Spelen van Londen 2012 heeft in totaal 73 overtredingen van de dopingregels aan het licht gebracht. De afgelopen jaren werden daardoor 46 medailles aan andere atleten overhandigd. Dat meldt het International Testing Agency (ITA) nadat 2727 samples, met name van „verdachte” atleten, aan een test met de nieuwste technieken werden onderworpen.

De Olympische vlag.

De Olympische vlag.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) begon na de Spelen van Athene van 2004 met het opnieuw testen van bewaarde stalen, gebruikmakend van nieuwe methodes. Het ITA nam die in 2018 over.

„Als een direct gevolg van de resultaten van het heranalyseprogramma heeft het IOC 31 medailles ingetrokken die waren toegekend aan atleten bij wie nu bewezen is dat ze een overtreding van de antidopingregels hebben begaan en 46 medailles opnieuw toegekend aan latere legitieme winnaars”, meldt de ITA. In het geval een winnaar van goud is betrapt levert dat drie wijzigingen op bij de toewijzing van de medailles.

Van de medailles die van eigenaar zijn gewisseld waren er 22 in het gewichtheffen. In achttien gevallen betrof het atletiek, terwijl in het worstelen vier en in het kanovaren twee medaillewinnaars werden ontmaskerd.