Sport/Voetbal
397101748
Voetbal

’Nog geen geschikt medisch en operationeel protocol’

Afrika Cup op losse schroeven? Ajax en PSV volgen de ontwikkelingen op de voet

Sébastien Haller van Ajax komt uit voor Ivoorkust

Sébastien Haller van Ajax komt uit voor Ivoorkust

De European Club Association (ECA), de belangenbehartiger van de grootste voetbalclubs van Europa, dreigt uit angst voor het coronavirus geen spelers vrij te geven voor de Afrika Cup. Dat blijkt uit een brief die het Franse persbureau AFP heeft ingezien.

Sébastien Haller van Ajax komt uit voor Ivoorkust

Sébastien Haller van Ajax komt uit voor Ivoorkust

„Voor zover wij weten heeft de Afrikaanse voetbalfederatie CAF nog geen geschikt medisch en operationeel protocol voor het toernooi. Daardoor zijn clubs nog niet in staat om spelers voor de Afrika Cup vrij te geven”, schrijft de European Club Association.

De ECA liet begin deze maand al weten dat het erg bezorgd is over de omikronvariant van het coronavirus, die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika. De openingswedstrijd voor de Afrika Cup in Kameroen is vastgesteld voor 9 januari, de finale voor 6 februari. De belangenbehartiger drong bij wereldvoetbalbond FIFA aan op noodzakelijke voorzorgmaatregelen die spelers en clubs moeten beschermen.

Eerder op woensdag meldde de Franse sportzender RMC Sport al op basis van anonieme bronnen dat de Afrikaanse voetbalfederatie CAF onderzoekt of de Afrika Cup wel door kan gaan.

De zorgen over de Afrika Cup namen de afgelopen weken toe vanwege de omikronvariant. Niet alleen bondscoaches van deelnemende landen vragen zich af of het wel verstandig is het toernooi volgende maand in Kameroen te houden. Engelse voetbalclubs staan ook niet te popelen om hun Afrikaanse spelers af te vaardigen.

Bij terugkeer in Groot-Brittannië zouden die eerst weer in quarantaine moeten voordat ze weer in Premier League mogen uitkomen. Het Engelse profvoetbal heeft al veel last de pandemie. Duels van Manchester United en Tottenham Hotspur werden recentelijk uitgesteld na een corona-uitbraak.

In Nederland volgen onder meer Ajax en PSV de ontwikkelingen rond de Afrika Cup op de voet. Deze clubs treffen elkaar op 23 januari in Eindhoven. Middenvelder Ibrahim Sangaré van PSV en topscorer Sébastien Haller van Ajax zijn normaal gesproken basisspelers bij Ivoorkust, dat zich ook voor de Afrika Cup heeft geplaatst.