Sport/Tennis
398281907
Tennis

Krajicek blikt terug: ’Federer niet de beste ooit, wel de belangrijkste’

Krajicek en Federer troffen elkaar onlangs nog voor een goed doel in Nederland.

Krajicek en Federer troffen elkaar onlangs nog voor een goed doel in Nederland.

Drie keer won Roger Federer het ABN AMRO-tennistoernooi van Rotterdam. Daar zal het bij blijven nu de 41-jarige Zwitser donderdag zijn afscheid als proftennisser aankondigde. „Hij is voor mij niet de beste tennisser aller tijden, maar zeker de mooiste qua spel en de belangrijkste voor de sport”, zei Richard Krajicek, die twee keer tegen Federer tenniste en hem later als toernooidirecteur nog vijf keer in Rotterdam mocht begroeten. „Een ware ambassadeur, een bijzondere man en toch ook gewoon een aardige jongen.”

Krajicek en Federer troffen elkaar onlangs nog voor een goed doel in Nederland.

Krajicek en Federer troffen elkaar onlangs nog voor een goed doel in Nederland.

Krajicek (50) speelde in 2000 in Wenen voor het eerst tegen Federer. „Een getalenteerde jongen. Hij sloeg een paar ongelooflijke ballen en ik dacht: die kan wel tennissen.” Maar de enige Nederlandse winnaar van Wimbledon zag vaker tennissers van 19 of 20 jaar die de belofte met zich meedroegen. „Neem een Dimitrov, die was op dezelfde leeftijd niet minder. Maar Federer heeft snel ongelooflijke stappen gemaakt, met name door steeds de juiste keuzes te maken. Het aantrekken van fitnesscoach Pierre Paganini is van belang geweest. Federer heeft jarenlang geen blessures gehad.”

Bij hun tweede ontmoeting op de baan, in 2002 in Rosmalen, was Federer inmiddels al een top 5-speler terwijl Krajicek zijn eerste partij speelde na twintig maanden blessureleed. „Ik was vooral met mezelf bezig en was blij dat ik hem in de tweede set tot 5-5 kon bijbenen. Dat was ook de insteek toen, terwijl ik twee jaar eerder nog dacht: die moet ik kunnen hebben.”

Federer met de trofee in Rotterdam.

Federer met de trofee in Rotterdam.

Rotterdam

Krajicek stopte in 2003, het jaar waarin Federer zijn eerste van acht titels op Wimbledon veroverde, en werd toernooidirecteur van het ABN AMRO-toernooi. Hij zag de Zwitser het toernooi in 2005 winnen, maar daarna duurde het zeven jaar voordat Federer Rotterdam nog eens aandeed. In plaats van een breed deelnemersveld met enkele top 10-spelers had Krajicek alles op de komst van Federer gezet. „Toen hij in de halve finales tegen Davidenko dreigde te verliezen, kneep ik hem wel.”

Zes jaar later keerde Federer uitgerekend in Rotterdam terug aan kop van de wereldranglijst. Na een zege in de kwartfinales op Robin Haase. Krajicek: „Waarbij Robin een groot compliment verdient. Hij was verre van fit maar won de eerste set. Daarna ging het niet meer, maar hij is niet gestopt. Robin voelde dat dat niet de manier was waarop Federer nummer 1 zou worden.”

Stiekem hoopt Krajicek dat Federer zich volgend jaar zo fit voelt om toch nog een keer aan Wimbledon deel te nemen. „Je hoeft op gras echt niet twintig partijen in de benen te hebben.”