Sport/Schaatsen
401372121
Schaatsen

Leerdam derde op 500 meter

Wesley Dijs stunt met zege op 1500 meter in Calgary

Wesly Dijs op archiefbeeld.

Wesly Dijs op archiefbeeld.

Wesly Dijs heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de 1500 meter op zijn naam geschreven.

Wesly Dijs op archiefbeeld.

Wesly Dijs op archiefbeeld.

De 27-jarige schaatser van Reggeborgh bleef met 1.42,93 de Chinees Zhongyan Ning en olympisch kampioen Kjeld Nuis verrassend voor. Voor Dijs is het de eerste individuele wereldbekerzege.

Dijs dook met een snelle tussenronde en een betere slotronde onder de 1.43,02 die Nuis eerder had gereden. Daarna lukte het landgenoten Patrick Roest en Thomas Krol en ook favorieten als de Amerikaan Jordan Stolz en de Canadees Connor Howe niet om onder die tijd te komen.

Ning versloeg in zijn rit Stolz, die de eerste wereldbekerwedstrijd in Stavanger had gewonnen. De Chinees strandde met 1.42,95 op twee honderdsten van een seconde van de tijd van Dijs. Patrick Roest kwam in de rit tegen Thomas Krol daarna nog dichtbij door een goede slotronde. Met 1.43,09 werd hij vierde. Krol kwam tot 1.43,79, goed voor de zevende plaats.

’Eindelijk’

Dijs was eerder als negende geëindigd in Stavanger en als dertiende in Heerenveen. Zijn beste prestatie in de wereldbeker was een vierde plaats in Salt Lake City vorig jaar.

„Eindelijk, mooi dat het gaat zoals je wil”, zei Dijs bij de NOS. „Ik ben goed blijven schaatsen. Ik weet dat ik op hoogte en snel ijs goed ben. Het doel was het podium, het bovenste treetje is dan nog mooier. En olympisch kampioen Nuis verslaan, het kan bijna niet beter.”

Het wereldbekerklassement wordt aangevoerd door Howe. De Canadees eindigde met 1.43,68 slechts als zesde in eigen land, maar won eerder de tweede wedstrijd in Heerenveen voor Nuis. Hij heeft 152 punten, 10 punten meer dan Ning. Dijs is op de vierde plek de beste Nederlander met 120 punten.

Leerdam derde

Jutta Leerdam is als derde geëindigd op de 500 meter. De wereldkampioene sprint moest bijna vier tienden van een seconde toegeven op de Zuid-Koreaanse Min-sun Kim, die voor de derde keer op rij de beste was in 36,97 seconden. De Oostenrijkse Vanessa Herzog werd tweede.

Leerdam verloor haar rit nipt van Herzog, die iets sneller opende en ook een sneller rondje reed. De Oostenrijkse kwam tot 37,26. Leerdam was met 37,35 negen honderdsten van een seconde langzamer en een fractie sneller dan Femke Kok.

Kok won eerder de rit tegen landgenote Dione Voskamp. Met 37,35 was ze tot dan toe de snelste. Kim dook daarna echter onder de 37 seconden. De Zuid-Koreaanse profiteerde van tegenstander Michelle de Jong op de kruising en kwam tot 36,97.

Marrit Fledderus verbeterde haar persoonlijke record in de laatste rit tegen olympisch kampioene Erin Jackson. Met 37,51 werd ze zesde, vlak achter de Amerikaanse. Voskamp eindigde met 37,57 als negende. De Jong werd met 37,69 tiende.

Schouten ver van het podium op 3000 meter

Irene Schouten is voor de tweede keer dit seizoen op de 3000 meter geklopt door de Noorse Ragne Wiklund. De olympisch kampioene op de 3000 en 5000 meter bleef met 4.02,86 steken op de zevende plek. Wiklund won, net als in Stavanger, met een tijd van 3.56,94.

Marijke Groenewoud, ploeggenote van Schouten bij AH Zaanlander, werd tweede met 3.58,89. Antoinette Rijpma-De Jong, de regerend wereldkampioene op de 3000 meter, eindigde als derde met een tijd van 3.59,31.

Joy Beune kwam in de rit tegen Groenewoud tot 4.01,41. Ze werd daarmee vijfde. Merel Conijn reed met 4.06,69 naar de twaalfde plaats.

Schaatsers spelen geen rol op ploegachtervolging

De Nederlandse schaatsers zijn als zesde geëindigd op de ploegachtervolging. Ze bleven ver verwijderd van de winnende tijd van de Verenigde Staten. Canada pakte het zilver, voor olympisch kampioen Noorwegen.

Het door bondscoach Rintje Ritsma geselecteerde trio Kars Jansman, Louis Hollaar en Beau Snellink kwam tot een tijd van 3.43,85 minuten. Ze werden in hun rit op forse achterstand gereden door de Amerikaanse schaatsers Ethan Cepuran, Emery Lehman en Casey Dawson. Zij bleven met 3.35,92 net boven het baanrecord. De Amerikanen waren 0,56 seconde sneller dan Canada. De Noren gaven bijna 4 seconden toe voor de derde plaats.