Sport/Voetbal
402144803
Voetbal

Front tegen KNVB is gevormd

Kort geding De Graafschap en Cambuur dient op 8 mei in Utrecht

David Sambissa van SC Cambuur in duel met Daryl van Mieghem van De Graafschap

David Sambissa van SC Cambuur in duel met Daryl van Mieghem van De Graafschap

AMSTERDAM - De Graafschap en Cambuur Leeuwarden staan volgende week in een kort geding tegenover de KNVB. De zitting vindt vrijdag 8 mei om 10 uur plaats bij de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht.

David Sambissa van SC Cambuur in duel met Daryl van Mieghem van De Graafschap

David Sambissa van SC Cambuur in duel met Daryl van Mieghem van De Graafschap

De rechter in Utrecht mag bepalen of de voetbalbond terecht heeft besloten af te zien van promotie en degradatie, nu de voetbalcompetities vanwege het coronavirus voortijdig zijn beëindigd. Beide clubs stonden op de plaatsen in de Keuken Kampioen Divisie die recht geven op promotie naar de Eredivisie.

De zaak is niet voor publiek toegankelijk. Wel worden mogelijkheden onderzocht om de buitenwereld via een livestream te laten meekijken. De rechter zal uiterlijk binnen twee weken een uitspraak doen.

Front tegen KNVB

De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie, die op de veelbesproken conference call van vorige week promotie door hun neus geboord zagen worden, hopen dat het besluit van de KNVB vernietigd zal worden. „We willen via de rechter gedaan krijgen dat de KNVB een besluit neemt waarbij Cambuur en De Graafschap wel promoveren”, liet Segaar weten. In dat geval zou de Eredivisie volgend jaar uit twintig clubs bestaan, een scenario dat de Nederlandse voetbalbond al van tafel had geveegd.

De route via de rechtbank is overigens niet hetgeen wat Segaar het liefst had gewild. „Een rechtsgang is het uiterste middel. Het heeft mijn voorkeur als de partijen er onderling uit kunnen komen zonder dat de rechter daar aan te pas hoeft te komen. Dat is ook beter voor de onderlinge verhoudingen. De clubs moeten op de lange termijn toch samen door.”

Segaar is zeker niet pessimistisch over de kansen van SC Cambuur en De Graafschap om alsnog een plek in de Eredivisie af te dwingen. „Ik zie zeker kansen, anders was ik er niet aan begonnen. Ik denk zeker, dat het mogelijk is voor SC Cambuur en De Graafschap om alsnog in de Eredivisie uit te komen volgend seizoen.”

Alternatief

Een alternatief om het besluit aan te passen is het beleggen van een ledenvergadering van de sectie betaald voetbal. Dat zou de KNVB zelf kunnen doen, maar wanneer vier clubs ertoe oproepen volgt er ook een bijeenkomst waarop de clubs de bond kunnen bewegen de beslissing te herzien. FC Utrecht had al aangegeven Cambuur en De Graafschap bij te staan.

„Ik wil de clubs helpen die ledenvergadering bijeen te krijgen, maar heb wel bij de KNVB het verzoek neergelegd of de bond bereid is er een spoedeisend belang aan te geven. Als we het doen volgens het reglement, dan kan het maximaal zeven weken duren eer er zo’n ledenvergadering is. Dat vind ik te lang duren”, aldus Segaar.