Nieuws/Sport
40371
Sport

'Van trainingsvelden krijgt een koe nog een hernia'

'Chaos troef op de Afrika Cup'

Pierre-Emerick Aubameyang in actie namens Gabon.

Pierre-Emerick Aubameyang in actie namens Gabon.

Voor de een is het misschien een ver-van-mijn-bed-show, voor voetbalminnend Afrika is de Afrika Cup als een religie. Al voeren in aanloop naar de 31e editie, zaterdag wordt er in Gabon afgetrapt, als vanouds de randzaken de boventoon.

Pierre-Emerick Aubameyang in actie namens Gabon.

Pierre-Emerick Aubameyang in actie namens Gabon.

Gedoe over premies, afzeggingen van (grote) spelers en ruzies tussen trainers en beleidsbepalers. Welkom bij de Afrika Cup, een toernooi met reuring als toverwoord.

Clemens Westerhof (76), met het dit jaar afwezige Nigeria winnaar van de Afrika Cup in 1994, weet er alles van. "De Afrikaanse voetbalbond zette het liefst alle deelnemende landen in hetzelfde hotel. En van de beschikbare trainingsvelden krijgt een koe nog een hernia”, lacht Westerhof.

Probleem

Dat het eindtoernooi in Afrika in januari wordt georganiseerd, vindt de voormalig clubtrainer van onder meer Vitesse en Feyenoord een gemiste kans. „Bij Kameroen hebben zeven spelers afgezegd, die liever in Europa blijven”, doelt Westerhof op onder anderen Ajax-doelman Andre Onana. „Bij een professioneler toernooi als een EK is dat ondenkbaar. Ik heb ook weleens een balletje opgegooid om het toernooi te verplaatsen naar de zomer, maar het gebeurt niet. De grote mannen denken dat ze er verstand van hebben. Dat is het probleem bij de Afrikaanse voetbalbond. Het is een mooi toernooi, er wordt met het hart gespeeld, maar het is ook chaos troef.”

Lees het hele artikel in de Premium-editie van Telesport