Sport/Darts
403771814
Darts

Van Gerwen pakt hoofdprijs na krankzinnige finale

Michael van Gerwen bejubelt zijn zege.

Michael van Gerwen bejubelt zijn zege.

Michael van Gerwen heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan de Champions League of Darts op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen was in een bizarre finale te sterk voor Peter Wright. Hij overleefde drie wedstrijdpijlen en stuurde vervolgens in een allesbeslissende leg (11-10) de Schot als verliezer van het podium.

Michael van Gerwen bejubelt zijn zege.

Michael van Gerwen bejubelt zijn zege.

Bij de voorgaande editie van de Champions League of Darts schakelde Wright bij de laatste vier Van Gerwen nog uit door destijds met 11-9 in legs te winnen. De 49-jarige Schot was ook dit keer gelijkwaardig aan de nummer één van de wereld. Wright plaatste in de zevende leg de eerste break en nam zo met 4-3 het initiatief.

Wright deelde Van Gerwen in de negende leg een nieuwe gevoelige tik uit door 100 via enkele 20 en tweemaal tops uit te gooien. Daardoor liep hij uit naar 6-3. Wright zag zijn Nederlandse opponent dichtbij komen, maar ook twee kansen op een re-break missen. Datzelfde deed de Schot zelf ook. Mede daardoor bleef het toch spannend, omdat de tussenstand bij de tweede pauze niet 9-5 maar 8-6 in het voordeel van Wright was.

In een volgepakte de Morningside Arena wist Van Gerwen zich in het eindspel op miraculeuze wijze terug te knokken. Wright vergat bij 10-7 namelijk de beslissing te forceren door drie wedstrijdpijlen te missen. Een herkansing kwam niet meer. „Dat was het moment voor mij om in te stappen. Hij werd nerveus.”, stelde Van Gerwen, die in de laatste leg een mokerslag uitdeelde door direct bij zijn eerste kans op de dubbel voor de eindzege raak te gooien. „Deze titel had ik nog niet en stond op mijn bucketlist. Deze overwinning geeft een lekker gevoel.”

Peter Wright in opperste concentratie tegen Michael van Gerwen.

Peter Wright in opperste concentratie tegen Michael van Gerwen.

Spektakelstuk

In de halve finales ontsnapte Van Gerwen eerder op de zondagavond ook al in een spektaktelstuk met Gerwyn Price aan uitschakeling. Er ontspon zich in de Morningside Arena in Leicester een interessant gevecht, waarbij beide spelers gemiddelde scores noteerden van boven de honderd (105,81 om 102,24). Dankzij de een break in de eerste leg via een tiendarter leidde Mighty Mike bij de eerste stop met 4-3 in legs. Price bleef bij en kwam in de tiende leg, doordat hij de beurt van Van Gerwen afsnoepte, zelfs weer langszij (5-5). Bij het tweede rustmoment was de stand volledig in balans: 7-7.

Het slotstuk was adembenemend. Price pakte in de zeventiende leg een belangrijke voorsprong van 9-8 en was daarmee nog slechts twee legs verwijderd van een stunt. Maar in de allesbeslissende leg, bij een stand van 10-10, sloeg Van Gerwen alsnog genadeloos hard toe door Price op het juiste moment te breken en met 11-10 te winnen.

Michael van Gerwen heeft Gerwyn Price te pakken.

Michael van Gerwen heeft Gerwyn Price te pakken.

In de groepsfase bond Van Gerwen achtereenvolgens al James Wade (10-8), Michael Smith (10-6) en titelverdediger Gary Anderson (10-4) aan de zegekar. In elke partij kwam zijn gemiddelde uit boven de 100 punten per drie pijlen.

Hoofdprijs

De voorgaande drie edities, het toernooi bestaat pas sinds 2016, kenden met Phil Taylor, Mensur Suljovic en Anderson telkens een andere winnaar. Dit keer lukte het Van Gerwen dus om zijn naam te laten bijschrijven. Daarmee streek hij, net als vorige week bij zijn eindzege bij de World Grand Prix, ruim 100.000 euro aan prijzengeld op.