Sport/Schaatsen
4054
Schaatsen

Anema hoopt op clash met ’disfunctionerende KNSB’

Jillert Anema

Jillert Anema

Jillert Anema, de excentrieke schaatscoach van Team Clafis, heeft gisteren bij de officiële presentatie van zijn ploeg de KNSB hardop een ’disfunctionerende organisatie’ genoemd. "Er zitten mensen bij die goed werk leveren of willen leveren, maar uiteindelijk komt er alleen maar broddelwerk vandaan”, zei hij later ook nog eens tegenover Omroep Friesland.  

Jillert Anema

Jillert Anema

De schaatsers, teams en gewesten zijn al lange tijd in conflict met de KNSB over het bezuinigingsbeleid van de bond. In hun ogen wordt de rekening van falend bondsbeleid teveel op hun bord gelegd. Hoewel er de komende dagen nog met elkaar onderhandeld wordt over een mogelijke oplossing, hoopt Anema vooral niet op een compromis. "Een compromis betekent altijd middelmaat. Ik hoop op een clash”, aldus Anema.

Vrijdag begint het schaatsseizoen met de strijd om de KNSB Cup. Een collectieve staking wordt door schaatsers, onder aanvoering van Sven Kramer, niet uitgesloten. Kramer kan daarbij in ieder geval op de steun rekenen van Anema, op het ijs nota bene de coach van zijn grootste rivaal Jorrit Bergsma. "Er is nu voor het eerst een ontzettend breed draagvlak. We moeten het gewoon niet meer pikken. Dan schaatsen we maar niet. Hoeven we vervolgens ook niet naar Azië voor de eerste World Cups. Daar ben ik dan ook niet rouwig om”, aldus Anema, die eraan toevoegde dat World Cups ’toch maar onbelangrijke wedstrijden zijn’.

Anema nam op de presentatie in Thialf overigens ook technisch directeur Arie Koops onder vuur. Met name het feit dat bondscoaches aan Koops om de haverklap verantwoording moeten afleggen, zit hem hoog. "Als je mensen controleert die je zelf hebt aangesteld om een klus te klaren, dan disfunctioneer je.”