Sport/Voetbal
406418693
Voetbal

Ronald Koeman kiest voor broer Erwin als één van zijn assistenten bij Oranje

Erwin en Ronald Koeman

Erwin en Ronald Koeman

Erwin Koeman wordt één van de assistenten van Ronald Koeman, wanneer zijn broer na het WK in Qatar (in november en december) Louis van Gaal opvolgt als bondscoach van Oranje.

Erwin en Ronald Koeman

Erwin en Ronald Koeman

De 60-jarige Erwin Koeman tekent een contract tot en met het WK van 2026 bij Oranje. Ook Patrick Lodewijks gaat opnieuw met Koeman werken. De Brabander wordt keeperstrainer bij het Nederlands elftal.

„We gaan straks met een nieuwe staf van start, waarbij kwaliteit en ervaring zwaar voor mij tellen. Ik heb eerder veel met Erwin en Patrick samengewerkt, dus dan weet je wat je aan elkaar hebt. De drieënhalf jaar met Erwin in Engeland hebben mij geleerd dat hij een goede kijk op zaken heeft en dat we daarnaast complementair werken. Patrick is een vakman als het gaat om keeperszaken. Dat was voor mij al duidelijk tijdens onze periodes bij Feyenoord, Everton en eerder het Nederlands elftal”, aldus Ronald Koeman.

Erwin Koeman speelde 31 interlands voor Oranje en maakte net als zijn broer deel uit van de ploeg die het EK van 1988 won. De oudste van de broers werkte als hoofdtrainer en assistent bij onder meer RKC Waalwijk, Feyenoord, FC Utrecht, Southampton, Everton en Fenerbahçe. Koeman was zelf bondscoach van Hongarije en Oman. Hij onderging in de zomer van 2020 een hartoperatie en keerde een jaar later als trainer van Beitar Jeruzalem terug in de voetballerij. Eind vorig jaar vertrok Koeman uit Israël. Hij vertelde toen dat zijn carrière als hoofdtrainer voorbij was. „Het is moeilijk, maar ik doe dit om persoonlijke redenen”, zei hij destijds. „Het is tijd om met pensioen te gaan.”

Lodewijks en Koeman

Lodewijks en Koeman

Lodewijks keepte bij PSV, FC Groningen en Feyenoord en werkte als keeperstrainer met Ronald Koeman samen bij Feyenoord, Everton en in diens eerste periode bij Oranje. De Brabander begint aan zijn derde periode als keeperstrainer bij de nationale ploeg. Lodewijks vertrok vorig jaar na het EK.

Van Gaal heeft Danny Blind en Edgar Davids als assistenten, Frans Hoek is de huidige keeperstrainer van Oranje. Davids werd onlangs aangesteld als opvolger van Henk Fraser.