Nieuws/Sport
41294323
Sport

Tweevoudig olympisch kampioene Holmes komt uit de kast: ’Soms huil ik van opluchting’

Kelly Holmes na winst op de 1500 meter in Athene.

Kelly Holmes na winst op de 1500 meter in Athene.

Tweevoudig olympisch kampioene Kelly Holmes is uit de kast gekomen. De 52-jarige Britse atlete, die bij de Olympische Spelen van Athene in 2004 goud won op de 800 en 1500 meter, vertelt in een interview met de krant Sunday Mirror dat ze lesbisch is.

Kelly Holmes na winst op de 1500 meter in Athene.

Kelly Holmes na winst op de 1500 meter in Athene.

„Ik moet dit nu doen, dat voel ik aan alles. Ook al ben ik er een beetje nerveus over”, aldus Holmes, die aangaf dat ze vanaf haar zeventiende al wist dat ze op vrouwen viel. „Soms huil ik van opluchting. Op het moment dat dit interview geplaatst wordt, ben ik in wezen van die angst af.”

Holmes is een voormalig legerofficier. Ze verruilde die baan in 1997 voor de atletiek. Ze hield in het leger haar geaardheid verborgen uit angst voor repercussies, omdat Groot-Brittannië tot 2000 het niet toestond dat homo’s, lesbiennes en biseksuelen in het leger werkten. De angsten van Holmes werden weggenomen toen ze in 2020 contact opnam met een militaire leider, die zelf deel uitmaakt van de lhbti-gemeenschap.

De militaire leider verzekerde Holmes ervan dat er geen sancties zouden volgen als ze nu alsnog zou zeggen dat ze lesbisch is. „Ik was er mijn hele leven van overtuigd dat als ik zou toegeven dat ik lesbisch was in het leger, ik nog steeds in de problemen zou komen”, aldus Holmes. „Ik had het gevoel dat ik na dat gesprek weer kon ademen. Een klein telefoontje had 28 jaar verdriet kunnen besparen.”