41360
Autosport

Stacey blijft na excuses toch in Dakar Rally

Hans Stacey in actie tijdens de Dakar Rally.

Hans Stacey in actie tijdens de Dakar Rally.

SAN JUAN - Geblunder binnen de Dakar-organisatie leek Hans Stacey’s deelname aan de rally te beëindigen, maar de routinier kan nu tóch verder.

Hans Stacey in actie tijdens de Dakar Rally.

Hans Stacey in actie tijdens de Dakar Rally.

De MAN-truckcoureur mocht de tiende etappe reglementair als twaalfde aanvangen, maar werd aan de start van de klassementsproef geweigerd door miscommunicatie. Uit veiligheidsoverwegingen (de noodzaak om veel langzamere deelnemers in het stof te moeten inhalen) weigerde Stacey om achteraan te beginnen. Hij zou daarmee effectief uit de wedstrijd liggen.

Eenmaal in het volgende bivak kreeg de winnaar van de laatste Dakar Rally in Afrika van de hoogste bazen bij organisator ASO verontschuldigingen aangeboden. “Maar daar heb ik niks aan”, aldus Stacey. “Ik had gewoon willen starten en de proef willen winnen.” Dat hij door de wedstrijdleiding als negende in de uitslag van de etappe is geklasseerd, is voor Stacey onacceptabel. “Dat is nog op 28 minuten van de winnaar. Daar loopt nog een discussie over.”

In het klassement staat Stacey nu elfde; twee plaatsen winst ten opzichte van na de achtste etappe, waarin hij veel tijd verloor. “Ik was het eigenlijk niet van plan, maar ik ga toch maar gewoon starten dan. Als negende. De eerste vijftig kilometer bestaan uit duinen, daar zou ik tijd moeten kunnen goedmaken. Dan ga ik toch nog proberen een plaats in de top tien te veroveren.”