Nieuws/Sport
414099087
Sport

Vier jaar schorsing dreigt voor Rusland bij Spelen en WK’s

IOC roept Rusland ter verantwoording

Olympisch Stadion in Tokio.

Olympisch Stadion in Tokio.

MONTREAL - Rusland moet de komende vier jaar worden uitgesloten van Olympische Spelen en wereldkampioenschappen. Het land mag in die periode ook geen grote sportevenementen houden. Rusland mag bovendien geen bid uitbrengen op de organisatie van de Olympische Spelen van 2032.

Olympisch Stadion in Tokio.

Olympisch Stadion in Tokio.

Dat zijn de concrete aanbevelingen van een onafhankelijke onderzoekscommissie aan het wereldantidopingbureau WADA. Die commissie is ervan overtuigd dat Rusland heeft geknoeid met urine- en bloedmonsters die het na een moeizaam proces heeft verkregen uit het dopinglaboratorium in Moskou.

De commissie kwam vorige week met de bevindingen naar buiten en gaf toen al een negatief oordeel over het werk van het Russische antidopingbureau Rusada. Nu is dat gevat in harde maatregelen waar het WADA zich op een congres op 9 december in Parijs over moet buigen.

Een uitsluiting van vier jaar zou betekenen dat Rusland niet kan deelnemen aan de Zomerspelen van Tokio in 2020 en de Winterspelen van Peking in 2022. De commissie verzet zich overigens niet tegen deelname van Russische sporters aan Olympische Spelen en WK’s onder neutrale vlag. Dat gebeurde al tijdens de vorige Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Keiharde voorwaarde is dat die sporters kunnen aantonen dat ze zich nooit hebben bezondigd aan doping.

WADA kreeg in januari van dit jaar na lang aandringen toegang tot het omstreden lab in Moskou. Daaruit volgde een onderzoek naar meer dan 2000 urine- en bloedmonsters. Meer dan honderd verdachte gevallen werden aangetroffen. Ook ontstond er twijfel over de echtheid van een aantal stalen. Er zou sprake zijn van manipulatie.

Update 14.56 uur: IOC grijpt in

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het manipuleren van dopingmonsters in Rusland in forse bewoordingen veroordeeld. „Een belediging voor de sportbeweging en een aanval op de geloofwaardigheid van de sport”, luidt een verklaring.

Het IOC legt de verantwoordelijkheid voor het knoeien met de dopingcontroles in het laboratorium van Moskou volledig bij de Russische regering en niet bij het Russische Olympisch Comité of het Russische antidopingbureau. De organisatie roept de Russen op alsnog de authentieke ruwe monsters aan te leveren. „Alleen dan kunnen de schuldigen worden gestraft en kan de achterdocht over een nieuwe generatie schone Russische sporters verdwijnen.”

Het IOC reageerde op de bevindingen van een onafhankelijke onderzoekscommissie van het mondiale antidopingbureau WADA, die vanwege de manipulatie van de dopinggegevens Rusland voor de komende vier jaar van Olympische Spelen en wereldkampioenschappen wil uitsluiten. Het land mag in die periode ook geen grote sportevenementen houden.

Het WADA buigt zich op 9 december in Parijs over die aanbevelingen. Een uitsluiting van vier jaar zou betekenen dat Rusland niet kan deelnemen aan de Zomerspelen van Tokio in 2020 en de Winterspelen van Peking in 2022. Ook mag Rusland dan niet meedoen aan het WK voetbal in Qatar 2022 en Sint-Petersburg valt mogelijk af als speelstad voor het EK voetbal in 2020.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde een crisisberaad aan met de leiders van alle Russische sportbonden. Hij wil op 28 november in het Kremlin om de tafel om de harde sancties te bespreken die Rusland mogelijk treffen.

Het WADA kreeg in januari van dit jaar na lang aandringen toegang tot het omstreden lab in Moskou. Daaruit volgde een onderzoek naar meer dan 2000 urine- en bloedmonsters uit de jaren 2012 tot 2015. De aangeleverde data bleken incompleet en er was geknoeid met de gegevens.

De schuld legden de onderzoekers bij het ministerie van Sport en de geheime dienst, en niet bij het antidopingbureau Rusada. Dat had volgens de onderzoekscommissie geen toegang tot de gegevens van het lab in Moskou en heeft juist voorbeeldig meegewerkt.