Sport/Voetbal
418827038
Voetbal

’Mourinho verliest bijna nooit finale’

Malacia niet tegen Twente, maar Slot rekent op hem in finale

Tyrell Malacia

Tyrell Malacia

ROTTREDAM - Tyrell Malacia ontbreekt zondag tijdens de laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen FC Twente in de eigen Kuip. De Feyenoord-verdediger, een van de beste spelers bij de Rotterdammers ook in het Europese seizoen, heeft te veel last van zijn hamstringblessure. Maar trainer Arne Slot heeft de paniek bij het Legioen weggenomen omdat hij mogelijk op tijd hersteld is voor de finale van de Europese Conference League in Tirana.

Tyrell Malacia

Tyrell Malacia

Feyenoord heeft de ’pitbull’ Malacia hard nodig tegen de tot op het bot gemotiveerde miljoenenploeg van succes-coach Jose Mourinho. In de grootste wedstrijden, zoals tegen Ajax met sterspeler Antony als zijn directe tegenstander, was Malacia dit seizoen steeds op zijn best.

Slot zegt: „Het is heel jammer dat hij er zondag niet bij is, maar het is niet zorgelijk. Alle verwachtingen zijn dat hij volgende week weer gaat meetrainen om beschikbaar te zijn voor het duel met AS Roma.”

De coach van de Rotterdammers legt uit dat Malacia tegen PSV geen ’acuut moment’ heeft gehad waardoor hij geblesseerd is geraakt. „Anders had hij de wedstrijd tegen PSV ook niet kunnen uitspelen. Maar de eerste keer dat hij weer op het trainingsveld kwam, dat was woensdag, kwam hij erachter dat hij nog wat klachten had van zondag.”

Finale te vroeg voor Bijlow

Voor doelman Justin Bijlow komt de eindstrijd tegen zijn vroegere ploeggenoot Rick Karsdorp, die verdediger is van AS Roma, wel te vroeg. Nu de finale pas tien dagen na het Eredivisieseizoen plaats heeft is er bij een deel van de aanhang hoop dat de op papier nummer één van de Rotterdammers misschien kan terugkeren onder de lat.

Slot legt uit dat hij ziet hoe Bijlow ’keihard werkt om terug te komen’, maar hij vindt dat juist met de eerder enkele keren geblesseerd geraakte doelman rustig en voorzichtig moet worden omgegaan. „Ik heb niet een keer wat aan hem gevraagd over een terugkeer. Hij zit midden in revalidatietraject en omdat de finale pas tien dagen na de competitie is kan je vragen verwachten over hem. Maar we leggen er echt geen druk op bij hem.”

Over zijn vervanger, Ofir Marciano, moet hij na eerdere kritiek juist de afgelopen weken tevreden zijn?

Slot: „Ja er is kritiek geweest op hem, ook van mijn kant. Zo eerlijk moet ik zijn. Maar dat ging met name om die ene wedstrijd tegen Ajax. Toen had hij een minder moment. Daarna is er intern geen kritiek meer geweest. Hij heeft een aantal keren goed de nul gehouden en we zien dat hij steeds meer vertrouwen heeft gekregen door de vele wedstrijden die hij ging spelen. Vrij logisch ook voor een keeper als hij elke week speelt. Eerder was het een kwestie van elke dag fanatiek trainen, al hielden hij en de andere spelers die buiten de basis vielen wel de druk erop bij anderen. Maar voor Ofir is het heel goed dat hij er elke week kan staan.”

Twente geen opwarmertje

De wedstrijd tegen FC Twente beschouwt de coach niet als een opwarmertje of een oefenwedstrijd voor de finale. Slot grapt dat hij niet aan zijn collega Ron Jans van Twente kan vragen of die voor een keertje met vijf verdediger wil spelen, omdat AS Roma zo aantreedt in de eindstrijd.

„Twente speelt het hele seizoen 4-3-3 en dat zal Ron ook zondag wel doen. Maar veel belangrijker voor ons is dat we een goede fysieke partij in de benen moeten krijgen als je daarna tien dagen niet speelt. En laat Twente nou juist een fysiek heel sterke ploeg zijn, het wordt ook nog eens 28 graden heb ik net gezien, dus fysiek zal deze wedstrijd in een vol stadion een goede graadmeter zijn.”

Dat zijn spelers zich vanaf nu al voorzichtig zullen opstellen in de duels gelooft Slot niet. „Je wil naar de finale goed spel en een goed gevoel meenemen. Dat kan alleen als je alles geeft. Ze moeten zondag allemaal een goede prikkel krijgen juist. En als je zo’n ongelooflijk goed seizoen hebt als wij dit jaar, dan moet je het ook waardig afsluiten in een volle Kuip.”

Analist naar Serie A

Na zondag gooit ook de trainer van Feyenoord de focus volledig op de Italianen, die een coach hebben die veel finale-ervaring heeft. Dit weekend stuurt Slot nog zijn analist Dennis van der Ree naar AS Roma om een rapport te maken, volgende week gaat Marino Pusic kijken en zelf pompt Slot zijn laptop vol met videobeelden van de Romeinse ploeg.

„En uiteraard hebben we nog iemand van onze staf contact laten leggen met ploegen die eerder tegen AS Roma hebben gespeeld, zoals Vitesse. Je wil een zo breed mogelijk beeld hebben van Roma.” Letterlijk en figuurlijk, want Slot is met name geïnteresseerd in video’s die gemaakt zijn met een camera van bovenaf in plaats van het stereotype beeld vanaf de tribune.

De coach van Feyenoord weet dat hij aanzienlijk minder ervaring heeft dan Mourinho, ook als het gaat om het spelen van finales. „Hij verliest er bijna nooit eentje. Dat zegt iets over hem als coach, maar het is ook wel fijn als je negen van de tien keer weet dat je een finale gaat spelen met het beste elftal. Misschien doe ik hem daar iets mee tekort, want met FC Porto won hij ook een finale. Maar vaak beschikte hij natuurlijk wel over heel goede spelers.”