Sport/Autosport
418947057
Autosport

Regels rond nieuwe Formule 1-motoren eindelijk definitief

Het is definitief bekend aan welke eisen de nieuwe motoren in de Formule 1, die vanaf 2026 in gebruik worden genomen, moeten voldoen. De plannen zijn goedgekeurd door autosportfederatie FIA.

Na enige vertraging weten alle partijen nu waar ze aan toe zijn. De Formule 1-leiding hoopt dat de nieuwe krachtbronnen ervoor zorgen dat er meer leveranciers geïnteresseerd zijn in de koningsklasse. Porsche en Audi hebben sowieso al te kennen gegeven dan in te willen stappen. Porsche mogelijk in samenwerking met Red Bull Racing en Audi zou een team, vermoedelijk Alfa Romeo (Sauber), willen overnemen.

De nieuwe motoren (1.6 liter) ’lopen’ op honderd procent duurzame brandstof en moeten een stuk goedkoper worden dan de huidige modellen. De MGU-H, het onderdeel dat ervoor zorgt dat de hitte van de uitlaat wordt omgezet in elektrisch vermogen, verdwijnt.

Ook de technische voorschriften voor de Formule 1-auto’s met betrekking tot het gestuiter dat dit jaar de kop opsteekt zijn goedgekeurd. Al vanaf de komende Grand Prix in België gaat de FIA bekijken of bolides niet te veel op en neer gaan en wordt ook gekeken naar de bodemplank van de auto’s. Ingrijpender zijn de veranderingen voor volgend jaar (2023). Dan moeten onder meer de vloerranden met vijftien millimeter verhoogd worden en komt er nog een extra sensor om het ’fenomeen’ beter te kunnen monitoren.

Aanvankelijk wilde de FIA een verhoging van 25 millimeter van de vloerranden, maar dat stuitte op verzet van zes van de tien teams, onder wie Ferrari en Red Bull. Met 15 millimeter is er dus voor een compromis gekozen.