Nieuws/Sport
419132147
Sport

Twee roeiers uit ’gouden’ EK-ploeg besmet met coronavirus

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM - Twee roeiers uit de ’gouden’ Nederlandse EK-selectie hebben zondag na hun finalerace in het Poolse Poznan positief getest op het coronavirus. Om wie het gaat, heeft de Nederlandse roeibond niet bekendgemaakt.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Een van de roeiers kreeg na de race lichte klachten, de kamergenoot had nergens last van. Beiden zijn meteen getest, waaruit bleek dat de testresultaten van beiden positief waren. Ze zijn direct geïsoleerd na de positieve test en zijn maandag gezamenlijk in de auto terug naar huis gereden. In Nederland blijven ze voorlopig in quarantaine.

De technische staf, onder leiding van de bondsarts en technisch directeur Hessel Evertse, heeft direct na de positieve test alle atleten geïnformeerd, gescreend en in risicogroepen ingedeeld. Ook heeft er een bron- en contactonderzoek plaatsgevonden voor de beide atleten. Nederland was met zestig roeiers actief in Polen, plus twintig begeleiders. Ze zijn allen in kleine groepjes met auto's en busjes teruggekeerd naar eigen land.

De andere betrokken roeiers en de coach van de ploeg zijn allen negatief getest en blijven tien dagen in quarantaine, zoals de protocollen voorschrijven. Dit geldt ook voor iedereen die langer dan vijftien minuten in nauw contact en binnen anderhalve meter van beide positief geteste atleten is geweest.

Trainingen

De trainingen van het nationale roeiteam in Nederland worden pas hervat zodra de bondsarts heeft beoordeeld dat alle risico’s zoveel mogelijk zijn beperkt.