42046
Autosport

Dakar-winst zo goed als zeker voor Sunderland

Sam Sunderland

Sam Sunderland

De Spaanse motorcoureur Joan Barreda heeft vrijdag weer de etappezege toegewezen gekregen in de Dakar Rally. Net als donderdag na de tiende rit belandde hij door ingrijpen van de jury opnieuw bovenaan de uitslag. Barreda was aanvankelijk als tweede geklasseerd achter de Portugees Paulo Gonçalves, maar hij bleek onderweg te zijn opgehouden door toeschouwers. De jury besloot daarop 3 minuten van zijn tijd af te halen, waardoor de Spanjaard alsnog opschoof naar de eerste plaats.

Sam Sunderland

Sam Sunderland

Een dag eerder kreeg Barreda de etappezege toegewezen vanwege een tijdstraf voor de Fransman Michael Metge, die in eerste instantie tot winnaar was uitgeroepen. De Spanjaard won eerder al de derde en achtste etappe van de beroemde rally.

De Britse klassementsleider Sam Sunderland (KTM) werd vrijdag vijfde, op ruim 9 minuten van Barreda. Met een veilige marge van ruim een half uur op nummer twee Matthias Walkner uit Oostenrijk, die eveneens op een KTM-machine rijdt, kan de 27-jarige Sunderland de eindzege zaterdag in de slotetappe naar Buenos Aires nauwelijks nog ontgaan.