Nieuws/Sport
42063
Sport

AZ rukt op naar 4e plek in Eredivisie

Wout Weghorst zorgt voor gevaar namens AZ.

Wout Weghorst zorgt voor gevaar namens AZ.

AZ neemt na vanavond de vierde plaats in de eredivisie in. De ploeg van trainer John van den Brom wist op bezoek bij Go Ahead Eagles het eerste duel na de winterstop met 1-3 te winnen.

Wout Weghorst zorgt voor gevaar namens AZ.

Wout Weghorst zorgt voor gevaar namens AZ.

Met name in de beginfase van het duel ging het spel op en neer. Nieuweling Elvis Manu zorgde voor gevaar namens de thuisploeg, terwijl Robert Mühren dreigend was voor AZ. Heel grote kansen bleven uit en gescoord werd er niet.

Pas na 70 minuten viel het eerste doelpunt. Wout Weghorst schoot met links in de korte hoek binnen. Doelman Theo Zwarthoed leek totaal verrast door de actie van de spits. Hans de Koning was ondertussen woedend op de arbitrage. De trainer van Go Ahead meende dat Weghorst buitenspel stond en liet dat iets te nadrukkelijk aan de vierde officia weten. Die beweerde dat De Koning aan hem had gezeten en arbiter Danny Makkelie stuurde de coach dan ook naar de tribune. De Koning ontkende na afloop overigens dat hij zijn handen niet had thuisgehouden.

Even later volgde de nieuwe tegenvaller voor de Eagles. Manu gaf in gebaren aan dat hij gewisseld moest worden en ging erbij zitten. Randy Wolters was zijn vervanger.

Kansen waren er vervolgens aan beide kanten. Zo wilde Weghorst een strafschop, schoot Iliass Bel Hassani gehaast over en haalde Rienstra aan de andere kant een inzet van Darren Maatsen net voor de lijn weg. Alireza Jahanbakhsh was de enige die het doel wist te vinden. Hij leek Zwarthoed te verrassen meteen prima schot van afstand.

In de slotminuten tekende Jarchinio Antonia vanaf elf meter voor de aansluitingstreffer. Go Ahead kreeg de strafschop omdat Mattias Johansson tegenstander Wolters omverduwde toen het spel al stillag. Ook Jahanbakhsh scoorde nog vanaf de stip. Op het moment dat zijn inzet het doel in vloog, werd er een tweede bal het veld in gegooid, maar Makkelie vond dat niet hinderlijk genoeg om de strafschop opnieuw te laten nemen.

SC Heerenveen neemt de vierde plaats zaterdag weer over als de Friezen thuis winnen van ADO Den Haag. Go Ahead Eagles is hekkensluiter in de eredivisie.