Nieuws/Sport
420665
Sport

Oranje verslaat gastland Azerbeidzjan in vijf sets

Volleybalsters na kraker naar EK-finale

Vreugde bij Lonneke Slöetjes.

Vreugde bij Lonneke Slöetjes.

De Nederlandse volleybalsters staan zondag in de finale van het EK in Azerbeidzjan.

Vreugde bij Lonneke Slöetjes.

Vreugde bij Lonneke Slöetjes.

Het gastland kreeg in de halve finale veel steun van de tribunes, maar was over het algemeen te statisch en te onhandig om het veel completere Oranje te verslaan. Toch werd het nog een vijfde set omdat Nederland in vierde set een grote voorsprong verspeelde: (25-20, 19-25, 19-25, 27-25, 12-15). De tegenstander in de eindstrijd komt vanavond uit het duel tussen Turkije en Servië. 

In de eerste set werd Nederland overdonderd door het lawaai van het talrijke publiek, de service en het aanvalsgeweld van de thuisploeg. De harde klappen kwamen vooral van Natalya Mammadova (1.96 m.) en Polina Rahimova (1.98 m.), de ‘twintowers’ van Azerbeidzjan. Omdat ook de zogenoemde dubbele wissel, met spelverdeelster Femke Stoltenborg en aanvalsters Celeste Plak tijdelijk in het veld, niet werkte, was in de openingsset het verschil vrij groot: 25-20.

Maar vervolgens kreeg het Nederlandse blok meer grip op de twee belangrijkste aanvalsters van Azerbeidzjan, dat af en toe wel erg knullig verdedigde. Oranje ging ook beter serveren, liet de dubbele wissel achterwege en zorgde dat het stil werd in The de National Gymnastic Arena van Baku: 19-25.

Bij 10-10 in set nummer drie leek de strijd nog alle kanten op te kunnen, maar een knappe serviceserie van Maret Grothues-Balkestein zorgde ineens voor een gat van 6 punten (10-16).  Dat was onoverbrugbaar voor het wanhopig ploeterende Azerbeidzjan: 19-25.

In de vierde set was Azerbeidzjan aanvankelijk niet in staat de swingde Nederlandse aanvalsmachine te stoppen. Maar bij 22-18 kreeg Oranje duidelijk last van de zenuwen en pakte de thuisploeg de laatste strohalm met een alles-of-niets offensief. Nadat de goed spelende Anne Buijs fout had geserveerd op 24-23 trok Azerbeidzjan de stand gelijk via 27-25.

De vijfde set was een spektakel waarbij het publiek zich nadrukkelijk liet gelden. Via 6-6 nam Nederland dankzij een paar mooie opslagen van invalster Marrit Jasper een voorsprong (6-8). Na een discutabele beslissing van de eerste scheidsrechter, in het voordeel van Nederland, klonk een snerpend fluitconcert door de zaal. Nederland trok zich hier niets van aan en maakte het karwei dit keer koelbloedig af. De van een enkelblessure herstelde Robin de Kruif tekende voor het allesbeslissende punt: 12-15.