Nieuws/Sport
420989223
Sport

Opluchting bij trainers en bestuurders

Reacties op uitstellen Spelen: ’Duidelijkheid voor onze sporters’

Een beeld van 24 februari, toen de Spelen in Tokio nog 151 dagen ver weg waren.

Een beeld van 24 februari, toen de Spelen in Tokio nog 151 dagen ver weg waren.

De Olympische Spelen van Tokio zijn met een jaar uitgesteld: van 2020 naar 2021. De verschuiving vanwege het coronavirus hing al dagen in de lucht en werd dinsdag officieel bevestigd door de organisatie en het Internationaal Olympisch Comité. Telesport verzamelt de reacties.

Een beeld van 24 februari, toen de Spelen in Tokio nog 151 dagen ver weg waren.

Een beeld van 24 februari, toen de Spelen in Tokio nog 151 dagen ver weg waren.

TeamNL, zoals de Nederlandse afvaardiging wordt genoemd, reageerde direct na de bekendmaking van de verplaatsing met een kort maar veelzeggend statement: „The word is out.”

Later werd daaraan toegevoegd dat men op Papendal opgelucht is met de ’duidelijkheid voor onze sporters’.

Atletencommissie

De stem van de sporters is gehoord. Die conclusie trekt vicevoorzitter Mieke Cabout van de Nederlandse atletencommissie. „Het is goed om te merken dat de stem van de atleten zwaar heeft meegewogen”, aldus Cabout.

"Verrassend is dit besluit dus niet, wel de snelheid waarmee de kogel uiteindelijk door de kerk ging"

Heel wat sporters en nationale bonden riepen het Internationaal Olympisch Comité de afgelopen dagen op om de Spelen vanwege de wereldwijde coronacrisis uit te stellen. „Verrassend is dit besluit dus niet, wel de snelheid waarmee de kogel uiteindelijk door de kerk ging”, aldus Cabout.

„Maar liever nu een beslissing nemen, dan later. De onzekerheid zorgde voor veel onrust. Natuurlijk roept het bij sporters ook bepaalde emoties op, nu uitstel van de Spelen een feit is. Ze hebben vier jaar of langer naar komende zomer toegewerkt. Maar iedereen is ervan overtuigd dat dit de meest verantwoorde keuze is. De ratio wint het van de emotie. Hopelijk komt het IOC nu zo snel mogelijk met nieuwe data, zodat de atleten weer ergens naartoe kunnen werken.”

Het coronavirus heeft de Olympische Spelen naar de achtergrond verdrongen: Tokio 2020 wordt 2021.

Het coronavirus heeft de Olympische Spelen naar de achtergrond verdrongen: Tokio 2020 wordt 2021.

NOC*NSF

„Een verstandig besluit”, zegt Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF,. „Het was te verwachten, dit geeft meteen ook iedereen de gelegenheid zich met het bestrijden van het coronavirus bezig te houden. Daar ligt nu de prioriteit”, aldus Dielessen.

"Prioriteit ligt bij het bestrijden van het coronavirus"

Ook de directeur van de sportkoepel zag uitstel met de dag dichterbij komen. „Het was te verwachten dat er snel duidelijkheid zou komen. Daar hebben de sporters ook om gevraagd. Zij krijgen nu ook rust.”

Dielessen hoopt dat alle betrokkenen, wanneer de coronacrisis bezworen is, zo snel mogelijk aan de slag kunnen. „Zodat we van de Spelen van Tokio in 2021 een groot succes en een mooi sportfeest kunnen maken.”

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie

Atletiekunie

Een moeilijk, maar goed besluit. Dat zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie over het besluit om de Olympische Spelen van Tokio uit te stellen vanwege de coronapandemie.

„Uiteraard is dit het beste voor iedereen. Er zijn andere zaken waar we ons mee bezig moeten houden.

Voor atleten is nu de tijdsdruk eraf. Ze kunnen even rustig ademhalen en gaan nadenken over een nieuwe planning.”

"Atleten kunnen rustig ademhalen en nadenken over een nieuwe planning"

Roskam is blij dat het besluit eerder is gevallen dan voorspeld. „Het IOC gaf een termijn aan van maximaal vier weken, daar zat al de ruimte in dat een beslissing eerder zou vallen. Gelukkig is het nu veel sneller gegaan. Natuurlijk zullen atleten ook teleurgesteld zijn en met een leeg gevoel zitten. Het grote doel waar ze vier jaar naar hebben toegewerkt, valt weg. Maar er zal ook opluchting zijn, omdat in de huidige omstandigheden nauwelijks goed getraind kan worden. Improviseren is een aantal weken vol te houden. Ze zullen blij zijn met deze duidelijkheid.”

Roeibond

Ongelooflijk balen. Dat was de eerste reactie van technisch directeur Hessel Evertse van de Nederlandse roeibond (KNRB). „We moeten waarschijnlijk een jaartje geduld hebben, inderdaad, maar zeer begrijpelijk. De volksgezondheid voor iedereen staat gewoon voorop. We zullen nu moeten kijken wat de volgende stip aan de horizon is. Wellicht kunnen we in september of oktober nog een EK of WK afwerken. Maar dat is nog heel onzeker allemaal.”

"We zullen veel veerkracht moeten tonen om sterker terug te komen, een ongelooflijke teleurstelling"

Met zes WK-medailles vorig jaar in Linz en al minimaal negen startbewijzen in Tokio voor de veertien olympische klassen was de Nederlandse roeiploeg klaar om de prima score van Rio 2016 (een keer goud, zilver en brons) te overtreffen. „In een meerjarenplanning is het de bedoeling dat je elk jaar weer beter wordt. Niet alleen beter dan jezelf, maar ook beter dan je tegenstanders. Nu gaat het erom hoe we met deze tegenslag omgaan.”

Evertse: „We zullen veel veerkracht moeten tonen om sterker terug te komen. Het is een ongelooflijke teleurstelling dat we dit jaar de Spelen moeten missen, maar dat betekent niet dat de volgende Olympische Spelen niet nóg mooier kunnen worden.”

Judo-bondscoach Maarten Arens

Judo-bondscoach Maarten Arens

Judo

„De volksgezondheid staat nu voorop”, zegt judo-bondscoach Maarten Arens in een reactie op het besluit van het IOC de Olympische Spelen uit te stellen. „Daarom denk ik dat dit heel verstandig is. Het kon ook niet anders. Mijn atleten waren door alle omstandigheden niet of nauwelijks in staat zich goed voor te bereiden en in andere landen is het soms nog erger.”

"We hebben nog geen idee wanneer alles weer normaal wordt"

Hoe verder? „Gewoon even afwachten”, aldus Arens. „Ik bel nu alle judoka’s, maar kan er verder weinig over zeggen. We hebben nog geen idee wanneer alles weer normaal wordt, wanneer deze pandemie voorbij is. Laten we ons daar eerst op concentreren. Dan komt de rest wel weer.”

Arens vindt een jaar uitstel beter dan 1 of 2 maanden. „We weten niet of in september of oktober alles onder controle is. Laten we daarom een veilige marge aanhouden.”

Algemeen directeur Theo Fledderus van de KNHS.

Algemeen directeur Theo Fledderus van de KNHS.

Hippische bond

Bij voorbaat al had Theo Fledderus, algemeen directeur van de hippische bond KNHS, zich neergelegd bij uitstel van de Olympische Spelen van Tokio. „Het kon niet anders”, zegt de voormalig directeur van sportkoepel NOC*NSF nu in een eerste reactie. „Gezien de omstandigheden is de keus voor een jaar uitstel ook de beste. Eén of twee maanden was zinloos geweest.”

Het was slechts een kwestie van dagen voordat het IOC deze beslissing zou nemen, aldus Fledderus. „Grote landen als Canada en Australië waren al afgehaakt, Amerika stond op het punt dat te doen. Vasthouden aan de geplande datum was geen optie. Ook wij in Nederland vonden dat het zo niet langer kon. Door de coronacrisis kunnen we niet eens trainen. De beslissing moest worden genomen en er was er maar één die voor de hand lag.”

"Misschien zijn onze ruiters over een jaar nog beter dan nu"

De consequenties voor de paardensport zijn moeilijk te overzien, zegt Fledderus. „Laten we eerst afwachten wanneer alles weer normaal wordt in deze moeilijke tijd. Daarna kunnen we plannen maken hoe het verder moet. Dat heeft nu nog geen zin. We zijn geplaatst voor de Olympische Spelen en dat blijft zo. Misschien zijn onze ruiters over een jaar nog beter dan nu. Het kan goed uitpakken.”

Hoewel er op dit moment veel belangrijker zaken spelen, realiseert Fledderus zich dat de impact van de maatregelen die onder meer rond de sport getroffen zijn ook hard aankomen. „Sporters hebben met al hun ambities hier vier jaar, of misschien wel langer, naar toegeleefd. Maar er is een grote groep mensen voor wie sport belangrijk is. Begeleiders, coaches, niet in het minst de supporters. Natuurlijk ook de mensen die werken in de sport, zoals de manege-houders die nu geen les kunnen geven. En er is helemaal geen sport in een groot deel van de wereld nu. Dat komt hard aan. Maar nogmaals, het is nu niet het belangrijkste.”