Nieuws/Sport
423389
Sport

Oud-zwemster Hansje Bunschoten overleden

Hansje Bunschoten

Hansje Bunschoten

Oud-zwemster Hansje Bunschoten is zondagmiddag overleden. Ze was 59 jaar. De familie heeft haar overlijden zondag bekendgemaakt via een goede vriend.

Hansje Bunschoten

Hansje Bunschoten

Hansje Bunschoten was al geruime tijd ziek, ze had kanker. In 2016 vertelde ze in het televisieprogramma Maskers af dat zij tumoren in haar hoofd had met uitzaaiingen in haar lichaam.

Hansje Bunschoten won in jaren zeventig vele nationale titels in het zwemmen. Ze was de eerste Nederlandse zwemster die de 100 meter vrije slag onder de minuut zwom. Op haar veertiende deed ze mee aan de Olympische Spelen in München. Nadat ze was gestopt met topsport, werd Bunschoten actief op radio en televisie. Ze was regisseur bij Studio Sport, eindredacteur bij het programma De Rijdende Rechter en maakte een goedbekeken serie over de liefde.

Ze sprak openhartig over haar ziekte en haar naderende dood. In een Parool-interview van 27 juni dit jaar antwoordde Bunschoten op de vraag of haar ziekte haar iets had gebracht: ,,Helemaal niets. Pijn, vermoeidheid, onmacht en verlies van onafhankelijkheid” en ,,kanker heeft me verre van gelouterd.”