Sport/Autosport
42394
Autosport

Vijf Nederlandse equipes aan de finish

Peterhansel wint Dakar voor dertiende keer

Stéphane Peterhansel viert zijn eindzege

Stéphane Peterhansel viert zijn eindzege

Stéphane Peterhansel heeft voor Peugeot de Dakar Rally van 2017 gewonnen. Erik van Loon is als beste Nederlander gefinisht.

Stéphane Peterhansel viert zijn eindzege

Stéphane Peterhansel viert zijn eindzege

Na 28 uur, 49 minuten en 30 seconden op tempo is de Fransman als winnaar geklasseerd in het autoklassement. Eerder won Peterhansel de rally al zesmaal op de motor en zesmaal een auto. Teamgenoten Sébastien Loeb (die de laatste, zeer korte etappe won) en Cyril Despres completeren het podium op respectievelijke zo’n 5 en 33 minuten achterstand.

Nederlanders

Erik van Loon eindigde als veertiende en behaalde in de laatste etappe zijn beste dagklassering: zesde op een minuut van Loeb. In de eindstand ligt de Toyota-coureur ruim zes uur achter Peterhansel. Een lege benzinetank in de derde etappe kostte hem veel tijd.

Land- en merkgenoot Maik Willems is 26e geworden op bijna 15 uur achterstand van de leider. Tim en Tom Coronel werden respectievelijk 43e en 50e en zijn zo voor het eerst beiden in de buggy’s gefinisht in de Dakar Rally. Bert Heskes, de Nederlandse navigator van de Rus/Cyprioot Roman Starikovich, werd 43e.