Sport/Voetbal
424936417
Voetbal

’Volledig in strijd met ingezette koers van normalisatie’

SC Cambuur mag geen fans meenemen naar De Toekomst voor bekerpot

SC Cambuur-trainer Henk de Jong

SC Cambuur-trainer Henk de Jong

SC Cambuur-trainer Henk de Jong

SC Cambuur-trainer Henk de Jong

SC Cambuur mag geen supporters meenemen naar Amsterdam voor het bekerduel met het hoogste amateurteam van Ajax. Het bekerduel wordt donderdag gespeeld op Sportpark De Toekomst, dat valt onder de gemeente Ouder-Amstel. Burgemeester Joyce Langenacker heeft op advies van de Amsterdamse politie besloten dat er geen Friese fans mogen komen, omdat de infrastructuur van De Toekomst niet geschikt zou zijn voor dergelijke risicowedstrijden.

„In onze optiek een zeer teleurstellende manier van handelen en communiceren, die bovendien volledig in strijd is met de ingezette koers van normalisatie als het gaat om het bezoeken van uitwedstrijden”, schrijft Cambuur op de website. „Om solidair te zijn met onze supporters zullen we donderdagavond dan ook met een minimale delegatie vanuit de club afreizen naar Amsterdam.”

De Eredivisieclub uit Leeuwarden benadrukt dat het de afgelopen jaren in de Keuken Kampioen Divisie altijd zonder problemen tegen Jong Ajax speelde op De Toekomst. Volgens een woordvoerster van de gemeente Ouder-Amstel heeft de politie niet alleen op basis van voorgaande duels tussen beide clubs op het Amsterdamse trainingscomplex dit besluit genomen. Ze zegt dat daar meer redenen voor zijn, zonder in detail te willen treden. De afgelopen weken vonden in het betaalde voetbal geregeld ongeregeldheden met supporters plaats.

Cambuur weet volgens de gemeente al sinds begin oktober dat het geen fans mag meenemen naar de bekerwedstrijd. De Friese club tekende bezwaar aan tegen dat besluit, maar kreeg maandag in een officiële reactie te horen dat de burgemeester bij haar standpunt blijft. „En nu is er geen tijd meer om met elkaar in gesprek te gaan en tot een constructieve oplossing te komen”, aldus Cambuur, dat spreekt van „grote frustratie.”