Sport/EK voetbal
426602239
EK voetbal

Aleksander Ceferin verdedigt verbod regenboogkleuren

’UEFA kan geen werktuig zijn van iedere politicus die ons belt’

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond UEFA staat achter het verbod van zijn bond om de Allianz Arena in München in de regenboogkleuren te verlichten tijdens het duel Duitsland - Hongarije woensdagavond.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Volgens de Sloveense voorzitter is dat een politieke boodschap tegen een Hongaarse wet. „De UEFA kan geen werktuig zijn van iedere politicus die ons belt en zegt dat wij dit of dat moeten doen tegen deze of die politicus”, zei hij tegen Die Welt.

De UEFA wees dinsdag het verzoek van Dieter Reiter, de burgemeester van München, af om het stadion woensdagavond de regenboogkleuren te geven. Reiter wilde dat doen als protest tegen een wet in Hongarije die informatie aan jongeren met betrekking tot homo- en transseksualiteit aan banden legt.

„We willen niet gebruikt worden voor populistische acties”, zei Ceferin tegen de Duitse krant, enkele uren voor de EK-wedstrijd in München. „Sorry, maar dat gaat niet. Dat is ook niet in overeenstemming met onze statuten.”

De UEFA had eerder op de dag laten weten dat de regenboogkleuren voor de bond „geen politiek symbool zijn, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving.” Dat de Duitse voetbalbond (DFB) het uitdelen van 10.000 regenboogvlaggetjes rond het stadion in München steunt, vindt Ceferin een goed idee. „Dat steun ik. Dat is een beslissing van een sportorganisatie, niet de politiek. Zo hoort het te zijn.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop