Sport/Voetbal
42725903
Voetbal

Proef met 1500 fans in voetbalstadions: coronatest en mondkapjes

Voorlopig de laatste dag dat er publiek in de stadions te zien was, hier bij Feyenoord - ADO Den Haag op 27 september.

Voorlopig de laatste dag dat er publiek in de stadions te zien was, hier bij Feyenoord - ADO Den Haag op 27 september.

ZEIST - Het kabinet heeft toestemming gegeven voor een proef waarbij weer maximaal 1500 supporters naar binnen mogen in een voetbalstadion.

Voorlopig de laatste dag dat er publiek in de stadions te zien was, hier bij Feyenoord - ADO Den Haag op 27 september.

Voorlopig de laatste dag dat er publiek in de stadions te zien was, hier bij Feyenoord - ADO Den Haag op 27 september.

De bezoekers, die vooraf worden getest op het coronavirus, worden verdeeld over diverse ’bubbels’. In iedere bubbel wordt een bepaalde maatregel uitgetest om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals het gebruik van mondkapjes en wel of niet juichen.

Risiconiveau

Het is nog niet duidelijk wanneer de proef kan starten. Dat kan pas zodra het risiconiveau ’waakzaam is’, de laagste categorie. In de meeste regio’s geldt nu het risiconiveau ’zeer ernstig’, in sommige is het ’ernstig’.

De stadions van Almere City FC en NEC gaan dienen als locaties voor het experiment, waar toeschouwers binnen 1,5 meter van elkaar zitten. De KNVB hoopt dat alle voetbalclubs zo snel mogelijk weer een beperkt aantal supporters mogen ontvangen in hun stadions, vergelijkbaar met de situatie aan het begin van het seizoen.

„Zodra het gezien de coronacijfers weer kan, willen we heel graag weer terug naar publiek in de stadions. Het kabinet bepaalt dat moment. Parallel aan het weer toelaten van een beperkt aantal toeschouwers, willen we ook zo snel mogelijk onderzoeken of we veilig meer bezoekers zouden kunnen ontvangen dan tot nu toe”, aldus de bond.

Heel wat clubs in het betaald voetbal hadden al interesse getoond om mee te doen aan de proef. Naast NEC en Almere City FC onder meer ook Ajax en PSV, maar de topclubs doen nog niet aan deze proef mee. De test met de terugkeer van publiek bij voetbalwedstrijden is onderdeel van ’Back to Live’, een project van de evenementenbranche waarbij ook de KNVB en sportkoepel NOC*NSF zijn aangesloten.

Regio

„Op dit moment zijn er verschillende opties voor de locatie”, zegt programmamanager Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen, dat ’Back to Live’ heeft opgezet. „De vraag is vooral in welke regio de besmettingsgraad het snelst naar beneden gaat. We zijn de praktijktest aan het voorbereiden. Waar en wanneer die gaat plaatsvinden, is afwachten.”

De 1500 voetbalfans die dan het stadion in mogen, krijgen zowel voor als na de wedstrijd een lijst met vragen over hun gezondheid. Iedereen wordt vooraf getest op het coronavirus. Mogelijk gebeurt dat ook met een sneltest aan de poort van het stadion. „Op die manier generen we extra data”, aldus Lubberts.

Om diverse zaken uit te testen, worden meerdere ’bubbels’ gecreëerd. De bezoekers die in dezelfde bubbel zitten, gebruiken dezelfde ingang, dezelfde toiletten en horecapunten en zitten in dezelfde tribunevakken. „We gaan zo heel gecontroleerd het risico op besmetting tegen. En als het gebeurt, kan je snel herleiden om welke groep het gaat”, zegt Lubberts. „Hoe houden mensen zich aan de regels? Hoeveel contactmomenten zijn er en hoe lang duren die? Dat gaan we allemaal onderzoeken.”

Een woordvoerder van de KNVB vertelt:„De kennis die we hiermee opdoen, stellen we beschikbaar voor andere evenementen. Het is zeer belangrijk dat er op korte termijn onderzoek wordt gedaan, zodat er op basis van feiten en cijfers besluiten worden genomen en er perspectief komt voor de evenementenbranche, die nu al geruime tijd stilligt. Het voetbal is graag onderdeel van de oplossing.”