Sport/Wielrennen
429246556
Wielrennen

BEAT Cycling verbolgen over besluit UCI

Rel in Ronde van België: boosheid na diskwalificatie Jan-Willem van Schip

Het bewuste stuurtje van Jan-Willem van Schip.

Het bewuste stuurtje van Jan-Willem van Schip.

Jan-Willem van Schip is vrijdagavond na de derde etappe uit de Ronde van België. De Nederlandse wielrenner van BEAT Cycling is bestraft, omdat hij volgens de UCI met een illegaal aerostuur reed. De ploegleiding van Van Schip heeft verbolgen gereageerd.

Het bewuste stuurtje van Jan-Willem van Schip.

Het bewuste stuurtje van Jan-Willem van Schip.

„BEAT Cycling heeft met grote verbazing kennis genomen van de diskwalificatie, die berust op het AAB-stuur van Jan-Willem, dat volgens de UCI niet toegelaten zou zijn. Dit kunnen wij niet plaatsen”, stelt het team in een verklaring.

„Sinds de lancering van het stuur hebben hierover overleg met de UCI. Op geen enkele moment heeft de wielerunie ons laten weten dat het stuur niet toegestaan zou zijn. Ook heeft de UCI geen noodzaak gezien in te gaan op het aanbod van de ontwikkelaar om de toelaatbaarheid verder te onderzoeken. Op de ochtend voor de start van de derde etappe hebben we onze intenties om met het stuur te rijden te besproken met de UCI-commissaris ter plaatste. Hier hebben we groen licht gekregen om met het stuur te starten. De UCI heeft hier geen enkel voorbehoud bij gemaakt. BEAT meent dat de diskwalificatie onterecht is en Jan-Willem in grote mate dupeert.”

Van Schip maakte vrijdag deel uit van een kopgroep, maar werd samen met zijn medevluchters op tijd bijgehaald door het peloton, waarna sprinter Caleb Ewan met de ritzege aan de haal ging. Van Schip finishte uiteindelijk als 35e.