Nieuws/Sport
436620917
Sport

Zwemtop jaagt in Rotterdam op startbewijzen voor Tokio 2012

Arno Kamminga zwemt naar record, Thom de Boer verrast ook

Thom de Boer

Thom de Boer

ROTTERDAM - Arno Kamminga en Thom de Boer hadden aan vijftig meter in het bad van Zwemcentrum Rotterdam genoeg om hun bedoelingen duidelijk te maken tijdens het olympisch kwalificatiezwemtoernooi. Beiden brachten donderdagmorgen een nieuw Nederlands record op de klokken, en voor De Boer betekende dat bovendien een ferme stap richting Olympische Spelen.

Thom de Boer

Thom de Boer

Met 21,74 dook de Amsterdammer (28) op de 50 meter vrije slag ruim onder het record van Jesse Puts (21,82). „Een baantje knallen, hè”, sprak hij vol bravoure bij het opmaken van de balans. Hoewel het nog zelden in Nederland is vertoond dat er iemand de barrière slecht op het kortste nummer, leek hij niet echt verbaasd over zijn prestatie. „Ik deed onlangs mee aan de International Swimming League in Boedapest en daar ging het al zo goed, al was het de kortebaan. Dat is niet mijn specialiteit. De tijden daar geven me het vertrouwen dat ik hier een zeer goede kans zou hebben op het zwemmen van de olympisch limiet. Tijdens de trainingen liet ik al zien dat ik tot deze tijd in staat was. Alleen, je moet het wel even doen.”

Van de spanning die hem de voorbije tien dagen hier en daar wat uurtjes slaap kostte, had hij nu geen last. „Ik heb er best veel aan liggen denken in bed, waarbij zo nu en dan mijn hartslag de hoogte in vloog. Want al besef je dat je het in je hebt, het moet op het juiste moment gebeuren”, aldus de financieel expert bij een Amsterdams vastgoedbedrijf, die al enige tijd speelt met de gedachte zijn zwemloopbaan langzamerhand af te bouwen.

Daar kan nu verandering in komen. Deels omdat De Boer merkt dat de combinatie werk-sport hem bijzonder goed ligt, deels omdat de Zomerspelen van Tokio plotseling heel dichtbij zijn. Zijn topscore betekende dat hij in elk geval heeft voldaan aan de limiet van 21,91 om in aanmerking te komen voor het Japanse spektakel. Hij rekende zich nog niet rijk, want in de finale van vanavond kan de concurrentie sneller zwemmen en dan is de deur weer voorlopig dicht. „Maar ik weet dat ik sneller kan dan wat ik heb gezwommen. De eerste mentale tik is uitgedeeld aan de anderen. Ik geloof nog steeds dat zij (Nyls Korstanje, Kenzo Simons) heel dicht op de limiet kunnen zitten, misschien er wel onder. Er zijn er nu twee die de limiet hebben (Puts had die al een jaar, red., en hijzelf). De andere twee vlak ik niet uit.”

Arno Kamminga

Arno Kamminga

Met dat soort rekenmodellen en kansberekeningen hoeft Arno Kamminga zich niet bezig te houden. Hij is koning op de schoolslag, weet zich verzekerd van deelname aan de Spelen in 2021, en werkt zeer geconcentreerd aan een doel: de beste ter wereld worden in zijn ’soort’. De laatste jaren breekt hij zijn eigen records aan de lopende band; toch leidt elke verbetering steeds weer tot een persoonlijk feestje, tot uiting gebracht met gebalde vuisten. Van de 26,90 op 50 meter schoolslag knabbelde hij in zijn serie tweehonderdste af: 26,88. „Heerlijk om deze vier dagen zo te beginnen”, zei Kamminga. „Sinds maart heb ik geen enkele serieuze wedstrijd meer kunnen zwemmen, vanwege corona. Daarom was het enigszins spannend om te racen vanuit het niets.”

Hij was de enige vaderlandse topper die de lucratieve ISL-serie in Hongarije links liet liggen. Het (te) lang uitblijven van de veiligheidsprotocollen deden hem en coach Mark Faber besluiten de periode te benutten voor een trainingsblok in eigen land en Turkije. „Corona kan je lichaam zo aantasten dat het je topsportcarrière kan kosten. Dan ga ik geen risico’s nemen; alles moet veilig zijn. De protocollen van het evenement in Boedapest kwamen zo laat uit, dat we er geen zicht op hadden. Toen is snel de keuze gemaakt om niet te gaan, maar thuis mooi een plan maken. Dat heeft ook prima uitgepakt”, besloot Kamminga die eerder deze week een stuk financiële zekerheid kreeg dankzij een nieuwe privésponsor. Vastgoedonderneming Andantino verbond zich voor de komende jaren aan de geboren Katwijker. „Ook erg prettig, want ik had al sinds maart geen inkomsten meer. Ik moet het hebben van mijn prijzengeld, maar er zijn geen races meer geweest. En doordat ik vorig jaar net te veel had verdiend, kon ik dit jaar geen aanspraak maken op de toelage van NOC*NSF.”