Sport/Autosport
437010724
Autosport

Opschudding in Dakar Rally

Dakar-coureur gewond bij explosie voertuig: ’We sluiten kwade opzet niet uit’

Philippe Boutron, begin 2021 tijdens Dakar.

Philippe Boutron, begin 2021 tijdens Dakar.

JEDDAH - Een Franse coureur heeft tijdens Dakar 2022 een ernstige blessure aan zijn been opgelopen, toen zijn voertuig ontplofte nabij Jeddah. Hij werd geopereerd in Saudi-Arabië en zal naar Frankrijk teruggaan om te herstellen. De organisatie sluit een „kwaadwillige daad” niet uit.

Philippe Boutron, begin 2021 tijdens Dakar.

Philippe Boutron, begin 2021 tijdens Dakar.

De veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt rond het bivak van de rallyraid, zo stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP vast.

„De coureur van het voertuig raakte ernstig geblesseerd aan zijn been en moest een operatie ondergaan”, zo meldt organisator ASO in een persbericht.

Opzet?

„Zijn voertuig stopte abrupt door een plotselinge explosie. De oorzaak van die explosie is op dit moment niet bekend. De Saudische politie kwam meteen ter plaatse en is een onderzoek opgestart. Niets wordt uitgesloten, ook een kwaadwillige daad niet.”

Wedstrijddirecteur David Castera verklaarde aan francetvinfo.fr dat de coureur Philippe Boutron is. Hij nam voor de negende keer deel aan de Dakar en is voorzitter van de voetbalclub US Orléans.

FIA eist onderzoek

De internationale autosportfederatie FIA heeft de autoriteiten in Saudi-Arabië aangespoord onderzoek te doen naar de oorzaak van de geëxplodeerde auto,.

„De FIA vertrouwt erop dat de lokale autoriteiten tot op de bodem zullen uitzoeken wat er is gebeurd en in samenwerking met de organisatoren de veiligheid van de race zullen blijven waarborgen”, berichtte de overkoepelende bond.

Bron: Het Nieuwsblad/AFP/Francetvinfo

Al-Attiyah wint na proloog ook eerste etappe Dakar Rally

De Qatarese rallyrijder Nasser Al-Attiyah heeft in zijn Toyota na de proloog ook de eerste etappe gewonnen van de Dakar Rally in Saudi-Arabië. Al-Attiyah hield in de proef van 333 kilometer rond Ha’il de Fransman Sébastien Loeb 12 minuten en 7 seconden achter zich.

De Fransman Stéphane Peterhansel lag tweede in de etappe achter Al-Attiyah toen een van de wielen van zijn Audi losraakte. ’Monsieur Dakar’ moest zes uur wachten op hulp en kan een goed klassement wel vergeten. Hij won een jaar geleden de rally voor de veertiende keer.

De 51-jarige Al-Attiyah mikt op zijn vierde eindzege in de Dakar Rally. In 2011, 2015 en 2019 was hij al de beste in de woestijnrace.

Bij de motoren ging de zege evenals zaterdag naar de Australiër Daniel Sanders (Gasgas Factory Racing). De Chileen Pablo Quintanilla (Honda) werd net als in de proloog tweede en Matthias Walkner (Red Bull) uit Oostenrijk kwam als derde over de finish.

De Rus Dmitri Sotnikov won in zijn Kamaz de proef bij de trucks. Hij was 31 seconden rapper dan zijn teamgenoot Edoeard Nikolajev. Janus van Kasteren (Iveco) was op de zevende plek de beste Nederlander. Hij gaf 22 minuten toe op de etappewinnaar Sotnikov, die vorig jaar Dakar won bij de rallytrucks.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop