Nieuws/Sport
443705526
Sport

Sport Kort: punt in mindering voor Olympique Lyon en Peter Bosz

In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden uitgelicht. In deze rubriek Sport Kort komen hoofdzakelijk de overige berichten aan bod.

IOC: drie miljard mensen keken naar Olympische Spelen in Tokio

23.15 uur: De Olympische Spelen van Tokio zijn de afgelopen zomer wereldwijd door meer dan drie miljard mensen bekeken. Volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ging het om 3,05 miljard unieke kijkers op televisie en digitale platformen.

In vergelijking met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 was er een toename van 33 procent in de televisieverslaggeving, terwijl de digitale productie met 34 procent toenam, liet het IOC verder weten.

„De Spelen van Tokio 2020 markeerden een keerpunt in de geschiedenis van de olympische uitzendingen door sportfans meer inhoud dan ooit aan te bieden op een ongekend aantal schermen, hetzij via tv, digitaal, websites, apps of sociale media”, aldus het IOC. „Door gebruik te maken van nieuwe technologieën en digitale innovaties hebben meer sportfans interactie met de Spelen, waardoor de Tokio 2020 Spelen de meest inclusieve Olympische Spelen ooit zijn geworden.”

Franse voetbalclub Lyon krijgt punt in mindering na incident

23.14 uur: De Franse voetbalclub Lyon krijgt een punt in mindering vanwege ongeregeldheden met supporters, onlangs in het competitieduel met Olympique Marseille. De formatie van trainer Peter Bosz moet de wedstrijd bovendien overspelen achter gesloten deuren.

De betreffende wedstrijd werd al na een paar minuten gestaakt. Een toeschouwer gooide een flesje water op het hoofd van Dimitri Payet, toen de Marseille-speler een hoekschop wilde nemen. Het was een van de vele incidenten in de Franse Ligue 1 met fans dit seizoen.

Juninho in januari al weg als technisch directeur Olympique Lyon

20.49 uur: Olympique Lyon moet op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Juninho vertrekt in januari, heeft hij de clubleiding laten weten. Bij Olympique Lyon is de Nederlander Peter Bosz hoofdtrainer.

Juninho zou eigenlijk aan het einde van het seizoen vertrekken. Hij gaat nu eerder weg om de club meer ruimte te geven een geschikte opvolger te vinden.

Als speler had Juninho tussen 2002 en 2008 een belangrijk aandeel in de zeven achtereenvolgende landstitels die de club behaalde. De Braziliaan verliet Lyon in 2009 en keerde tien jaar later terug als technisch directeur. Juninho stelde zijn landgenoot Sylvinho aan als coach, maar dat werd geen succes. Sylvinho moest na elf duels alweer vertrekken.

Leicester mist tegen Napoli zeven spelers wegens corona

20.47 uur: Leicester City mist donderdagavond in het duel in de Europa League tegen Napoli zeven spelers vanwege een besmetting met het coronavirus dan wel nauw contact met een besmet persoon. Dat heeft trainer Brendan Rodgers van de club uit de Premier League laten weten. Namen wilde hij nog niet noemen.

Eerder al werd bekend dat Tottenham Hotspur, dat in de Conference League tegen Stade Rennes speelt, vergelijkbare problemen heeft.

„We hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen om verdere problemen te voorkomen”, aldus Rodgers. „Het is de laatste dagen hard gegaan met deze ziekte. Sommige jongens voelen zich ook echt niet goed. Laten we hopen dat het allemaal niet erger wordt. Maar we blijven geloven in een goed resultaat. We hebben een brede selectie met veel goede spelers.”

Skiër Kjetil Jansrud mist definitief Winterspelen

17:06 uur Skiër Kjetil Jansrud mist definitief de Winterspelen, die in februari in Beijing worden gehouden. De Noorse specialist in de afdaling en Super-G heeft gezegd dat het seizoen voor hem voorbij is, nadat hij vorige week in Beaver Creek bij een val een zware blessure aan een knie opliep.

De 36-jarige routinier zegt er desondanks alles aan te doen om volgend seizoen terug te keren. „Ik ben zeer gemotiveerd en ga zeker niet opgeven”, aldus Jansrud. „Ik ga alles doen wat nodig is om te revalideren. Dit seizoen is voorbij, maar mijn loopbaan is nog niet voorbij.”

Jansrud won op de Winterspelen van 2014 goud op de Super-G. Eind volgend week ondergaat hij een operatie. „Het herstel gaat zes tot negen maanden duren”, liet de medische staf van de Noorse skifederatie weten.

Prominenten uit de sport in actie op Paarse Vrijdag

15.43 uur: Bekende Nederlanders uit de sport zetten zich vrijdag in voor Paarse Vrijdag, de dag dat ’jezelf zijn’ centraal staat in het basisonderwijs. Onder meer tv-presentator Humberto Tan, Oranje-international Merel van Dongen en volleyballer Jeffrey Klok geven een online gastles voor zo’n 17.000 leerlingen.

Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage zet de lessen om 9.00 uur in gang vanuit een speciale studio in de Johan Cruijff ArenA. De gastlessen zijn onderdeel van de All Together Challenge ter bevordering van inclusiviteit in de sport. In de lessen vertellen de gastdocenten wat ’jezelf zijn’ voor hen betekent, zowel privé als in hun sportieve en maatschappelijke carrière.

Elk jaar is de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag: een dag waarop leerlingen in Nederland laten zien dat iedereen op school zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt. Vorig jaar behoorde bondscoach Louis van Gaal nog tot de gastdocenten.

De All Together Challenge is een initiatief van de John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, voetbalbond KNVB en hockeybond KNHB om diversiteit en inclusie in de sportwereld te bevorderen.

Dalic langer bondscoach voetballers Kroatië

12.09 uur: Zlatko Dalic blijft tot en met 2024 de bondscoach van de voetballers van Kroatië. De voetbalbond van de WK-finalist heeft bekendgemaakt dat het contract van de bondscoach is verlengd.

De 55-jarige Dalic leidt de nationale ploeg sinds oktober 2017. Op het WK in Rusland bereikte hij met Kroatië verrassend de finale. Daarin was Frankrijk met 4-2 te sterk. Op het EK van afgelopen zomer strandde Kroatië in de achtste finales na een nederlaag tegen Spanje.

Kroatië won de kwalificatiegroep voor het WK van 2022 in Qatar voor Rusland en is zeker van WK-deelname.

Australische boycot van Spelen Beijing geen gevolgen voor atleten

09.58 uur: De Australische regering stuurt geen diplomatieke afvaardiging naar de Olympische Spelen van Beijing, maar die beslissing heeft geen gevolgen voor de atleten, meldt het Australisch Olympisch Comité (AOC).

Het AOC liet in een verklaring weten dat het respecteert dat de „diplomatieke opties” een zaak zijn voor regeringen en dat politiek en sport gescheiden dienen te blijven.

„Onze Australische atleten hebben getraind en aan wedstrijden deelgenomen in de afgelopen vier jaar met deze olympische droom in gedachten en nu zullen we alles doen wat we kunnen om ze te helpen daarin te slagen”, zei bestuursvoorzitter Matt Carroll. „De atleten veilig in Beijing krijgen, zorgen dat ze veilig kunnen deelnemen en ze veilig naar huis brengen blijft onze grootste uitdaging.”

Premier Scott Morrison had eerder de mensenrechtenschendingen als een van de redenen voor de Australische boycot genoemd. Het AOC noemt de mensenrechten heel belangrijk, maar volgens de opvatting van diplomaten heeft het openhouden van de communicatielijnen veel meer invloed dan ze te sluiten, aldus Carroll.

LeBron James klopt met Lakers eeuwige rivaal Boston

08.10 uur: LeBron James heeft met 30 punten en belangrijke bijdrage geleverd aan de zege van Los Angeles Lakers op Boston Celtics. Het duel tussen beide teams geldt als een klassieker in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Twaalf keer, met name in de jaren 60 en 80, troffen ze elkaar in de finale. Voor het laatst gebeurde dat in 2010. Lakers won ditmaal met 117-102.

Russell Westbrook was namens de Lakers goed voor 24 punten, Anthony Davis kwam uit op 17 punten. Het betekende de vijfde zege in de laatste acht wedstrijden van de ploeg uit LA. „We hadden een aantal goede periodes en daar willen we mee verder”, zei James, die vorige week een duel moest missen na een ’vals-positieve’ coronatest. „Dit was een van onze beste wedstrijden dit seizoen.”

Bij Boston was Jayson Tatum de topschutter met 34 punten. De Celtics, die All Star Jaylen Brown opnieuw misten vanwege een hamstringblessure, hadden eerder dit seizoen in Boston de Lakers nog wel verslagen.

Brooklyn Nets, de koploper in de Eastern Conference, kwam terug van een achterstand van 17 punten bij Dallas Mavericks. Met dank ook aan Kevin Durant (24 punten) won de ploeg uit New York met 102-99.