Nieuws/Sport
447371
Sport

Feyenoorder hoort plannen Marokko aan

Amrabat om tafel met voetbaltop

Sofyan Amrabat bedankt het meegereisde Feyenoord-publiek na de winst op AZ.

Sofyan Amrabat bedankt het meegereisde Feyenoord-publiek na de winst op AZ.

In tegenstelling tot de KNVB zet de Marokkaanse voetbalbond zwaar geschut in om Sofyan Amrabat te bewegen voor Marokko te kiezen.

Sofyan Amrabat bedankt het meegereisde Feyenoord-publiek na de winst op AZ.

Sofyan Amrabat bedankt het meegereisde Feyenoord-publiek na de winst op AZ.

Vrijdag zit de Feyenoorder met een delegatie van de voetbalbond om tafel. Hij respecteert daarmee het verzoek van de Marokkaanse bondsvoorzitter, bondscoach Hervé Renard en assistent-bondscoach en idool Mustapha Hadji, die hem allen persoonlijk benaderden om te komen praten over een keus voor de Leeuwen van de Atlas.

Amrabat, die is doorgebroken bij Feyenoord na zijn transfer van FC Utrecht afgelopen zomer, zal niet in actie komen voor Marokko vanwege een liesblessure. Een dag na het onderhoud zal hij waarschijnlijk wel de WK-kwalificatiewedstrijd Marokko-Gabon bezoeken in Casablanca. Zijn broer Nordin Amrabat staat in die interland zo goed als zeker in de basis.

Op de handen zitten

Amrabat zal nog geen beslissing nemen of hij kiest voor Marokko – op 6 november kan de ploeg zich op bezoek in Ivoorkust plaatsen voor het WK 2018 in Rusland – of Nederland. Hij gaat slechts praten en aanhoren wat Marokko van plan is met hem en hoe het toekomstplaatje eruit ziet bij het nationale elftal. In Zeist blijft men vooral op de handen zitten en werd Art Langeler als bondscoach van Jong Oranje met het dossier Amrabat opgescheept.

Bondscoach Dick Advocaat serveerde Amrabat min of meer af bij de bekendmaking van de selectie door te stellen dat Amrabat eerst maar eens aan spelen moest toekomen bij Feyenoord. Intussen is Amrabat, die vorig jaar bij FC Utrecht alle Eredivisie-wedstrijden speelde, in dienst van Feyenoord in vijf van de zeven competitieduels in actie gekomen en stond hij tegen Manchester City en Napoli in de basis en hij scoorde zelfs in het laatste Champions League-duel.

Twee maten meten

Advocaat lijkt met twee maten te meten, want hij ruimde wel een plaats in zijn selectie in voor Daryl Janmaat, die bij Watford pas in drie van de zeven competitieduels speelde en in totaal 136 minuten maakte. Janmaat is niet de enige international met weinig speelminuten voor de beslissende WK-kwalificatie-interlands tegen Wit-Rusland en Zweden.

Ook de keepers Jasper Cillessen en Maarten Stekelenburg, Memphis Depay, Vincent Janssen en Davy Klaassen zitten meer op de bank dan dat ze spelen. Gisteren kwam daar Virgil van Dijk bij. Uit het niets werd de speler van Southampton – er zat met Matthijs de Ligt slechts één rechtsbenige centrale verdediger bij de oorspronkelijke selectie van 24 man – toegevoegd, terwijl hij drie minuten inviel tegen Crystal Palace en afgelopen zaterdag voor het eerst dit seizoen 90 minuten speelde tegen Stoke City.