Sport/Schaatsen
450304270
Schaatsen

Sjinkie Knegt maakt rentree in wedstrijdverband

Sjinkie Knegt gaat Friso Emons voor tijdens een training.

Sjinkie Knegt gaat Friso Emons voor tijdens een training.

Ruim een jaar nadat shorttracker Sjinkie Knegt bij het aansteken van een houtkachel in zijn eigen huis in Bantega zwaar gewond raakte, keert hij terug in wedstrijdverband.

Sjinkie Knegt gaat Friso Emons voor tijdens een training.

Sjinkie Knegt gaat Friso Emons voor tijdens een training.

De 30-jarige Fries maakt komend weekeinde in Dordrecht zijn rentree bij wereldbekerwedstrijden. De verwachting is dat Knegt zowel individueel als op de relay in actie zal komen.

Knegt traint al maanden weer mee met de Nederlandse ploeg, maar nu acht bondscoach Jeroen Otter de tijd rijp voor een internationale rentree. Hij had tijdens de NK begin januari alweer terug willen keren in wedstrijdverband, maar Otter hield dat tegen.

„Het was een lang proces, maar ik ben zeer blij dat ik nu weer mag racen. Ik heb altijd goede hoop gehouden op een goed herstel”, zei Knegt tegen Omroep Friesland. „Ik denk dat ik wat snelheid betreft al aardig mee kan komen. Qua conditie ben ik er nog niet helemaal. Dus ik ben wel benieuwd hoe ver ik kom.”

Knegt werd in het verleden zowel Europees - als wereldkampioen allround en veroverde twee olympische medailles: brons en zilver.

Suzanne Schulting

Bij de vrouwen, afgelopen weekeinde onder meer nog succesvol in Dresden op de aflossing, komen Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Xandra Velzeboer en Georgie Dalrymple het ijs op. Olympisch kampioene Schulting won zondag ook de 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in de Duitse stad.

De Nederlandse selectie bij de mannen en de vrouwen

Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Friso Emons, Sven Roes en Sjinkie Knegt.

Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Xandra Velzeboer en Georgie Dalrymple.