Sport/Wielrennen
454889907
Wielrennen

Nairo Quintana in opspraak na dopingonderzoek

Nairo Quintana in actie.

Nairo Quintana in actie.

De internationale wielerfederatie UCI wacht het onderzoek af van de Franse justitie naar mogelijk dopinggebruik bij Arkéa-Samsic, de ploeg van de Colombiaanse kopman Nairo Quintana..

Nairo Quintana in actie.

Nairo Quintana in actie.

De UCI zegt „gepaste maatregelen” te zullen nemen als het onderzoek daar aanleiding voor geeft. „We verwelkomen en ondersteunen de actie van alle betrokken partijen”, meldt de federatie in een korte verklaring. De UCI heeft contact met de Franse autoriteiten.

Een officier van justitie bevestigt aan AFP dat er een onderzoek naar dopinggebruik loopt bij een klein deel van Arkéa-Samsic. Twee niet nader genoemde personen zijn in hechtenis genomen. Volgens de aanklager van de rechtbank in Marseille was het duo in bezit van vele gezondheidsproducten, waaronder medicijnen. Het belangrijkste echter dat werd aantroffen in de persoonlijke spullen van het tweetal was een methode die als doping kan worden gekwalificeerd.

Nairo Quintana is niet in hechtenis genomen. Volgens een openbare aanklager van de rechtbank van Marseille maakt het gearresteerde duo deel uit van de entourage van de kopman van Arkéa-Samsic.

Manager Arkéa-Samsic spreekt berichten tegen

Emmanuel Hubert, manager van Arkéa-Samsic, meldt in een reactie dat zijn ploeg afgelopen woensdag in een hotel in Megève bezoek heeft gekregen van de OCLAESP, een Franse instantie die misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu bestrijdt. Hij wilde aanvankelijk verder niets toelichten maar kwam maandagavond alsnog met een verklaring. Volgens hem is het onderzoek niet gericht op zijn hele ploeg. Hubert steunt voorlopig al zijn renners maar beloofde maatregelen te nemen als doping wordt bewezen.

Verschillende Franse media weten dat het onderzoek vooral gericht is op de broers Nairo en Dayer Quintana en Winner Anacona. Vooral hun hotelkamers zouden zijn onderzocht. Het is onbekend wat de doorzoekingen hebben opgeleverd.

Arkéa-Samsic ligt onder vuur.

Arkéa-Samsic ligt onder vuur.

Nairo Quintana beleefde een teleurstellende Tour de France. Hij kwam ten val en werd ziek. Quintana eindigde als zeventiende in het algemeen klassement op ruim een uur achterstand van winnaar Tadej Pogacar. De laatste etappe van de Ronde van Frankrijk werd zondag verreden.

Rasklimmer Quintana schreef in het verleden de Ronde van Italië en Spanje op zijn naam.