Sport/Voetbal
458211810
Voetbal

UEFA straft Feyenoord zwaar voor wangedrag fans

Bengaals vuurwerk werd niet door de UEFA gewaardeerd.

Bengaals vuurwerk werd niet door de UEFA gewaardeerd.

NYON - Feyenoord moet een deel van de tribunes in De Kuip leeg laten in de eerstvolgende thuiswedstrijd in de Europa League. De Rotterdammers mogen daarnaast de eerste twee uitduels - waarvan één voorwaardelijk - in Europese competities geen fans meenemen.

Bengaals vuurwerk werd niet door de UEFA gewaardeerd.

Bengaals vuurwerk werd niet door de UEFA gewaardeerd.

De Europese voetbalunie UEFA legde de straffen op naar aanleiding van het blokkeren van publieke doorgangen, het afsteken van vuurwerk en het gooien van objecten op het veld in de thuiswedstrijd tegen Lazio en het wangedrag van een deel van de aanhang in de uitwedstrijd tegen Sturm Graz.

fikse boetes

De wedstrijd tegen Lazio leverde de club daarnaast boetes op van in totaal 56.000 euro. Daar komt 50.000 euro bovenop voor het gedrag van de fans in het duel met Sturm Graz. In het stadion van de Oostenrijkse club werden ook vernielingen aangericht. Feyenoord moet van de UEFA contact zoeken met Sturm Graz over het vergoeden van de schade.

Rellen

Op 27 oktober ging het behoorlijk mis in Graz, waar Feyenoord met 1-0 verloor. Bij ongeregeldheden rond het duel werden zeven Nederlanders en vier Oostenrijkers aangehouden na rellen. De Oostenrijkse ME gebruikte in het stadion onder meer pepperspray om rellende supporters in bedwang te houden. Ook werd melding gemaakt van grote vernielingen in het stadion.

Sarri boos

Tegen Lazio werd begin november onder meer met bier gegooid, tot ergernis met name van de Romeinse coach Maurizio Sarri, die zich na afloop beklaagde. Feyenoord-coach Arne Slot had de bekers met bier richting de Lazio-bank ook gezien. "Die excessen zien we natuurlijk liever niet. We hebben onze fans hartstikke hard nodig, zeker straks tegen een goede tegenstander in de achtste finales", sprak hij destijds. Slot vreesde al sancties en moet nu toezien dat zijn club in maart in de achtste finales het tribunedeel in De Kuip achter het doel waar normaal de harde kern zit moet sluiten en het in de uitwedstrijd zonder fans moet doen.