Sport/Wielrennen
461225329
Wielrennen

Michael Woods profiteert van val Geraint Thomas en slaat dubbelslag in Romandië

Michael Woods (rechts) profiteert van een uitglijder van Geraint Thomas.

Michael Woods (rechts) profiteert van een uitglijder van Geraint Thomas.

THYON - Michael Woods heeft de vierde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. Het betrof de koninginnenrit met aankomst op hoogte in Thyon. Geraint Thomas, die samen met Woods voorop reed, viel 50 meter voor de streep.

Michael Woods (rechts) profiteert van een uitglijder van Geraint Thomas.

Michael Woods (rechts) profiteert van een uitglijder van Geraint Thomas.

Dat kostte de Brit behalve de ritzege ook de leiderstrui, die hij normaal gesproken had overgenomen van de Spanjaard Marc Soler. Nu is Woods, die rijdt voor Israel Start-Up Nation, de nieuwe leider.

Ineos-kopman Thomas hoeft niet te wanhopen. Hij moet in staat worden geacht het verschil van elf seconden met Woods in de slotetappe van zondag, een individuele tijdrit over ruim 16 kilometer, goed te maken. De Australiër Ben O’Connor finishte nog net voor de opgekrabbelde Thomas als tweede.

In de stromende regen bereikte Thymen Arensman op een kleine twee minuten als tiende de finish in gezelschap van Wilco Kelderman. In het algemeen klassement staat Kelderman tiende, net een plek hoger dan zijn jonge landgenoot.

Hondenweer

De weersomstandigheden bleven de Ronde van Romandië parten spelen. Vanwege de verwachte sneeuw werd de start van de etappe al met twee uur vervroegd, en door het dichte wolkendek werd ook de afdaling van de Col de Suen (1ste categorie) deels geneutraliseerd.

Hondenweer zaterdag tijdens de Ronde van Romandië.

Hondenweer zaterdag tijdens de Ronde van Romandië.

Op het moment van de neutralisatie reed een zestal renners voorop. Net voor de top kregen zij te horen dat de afdaling richting de voet van de slotklim in de eerste drie kilometer geneutraliseerd zou worden. Het dichte wolkendek maakte een veilige afdaling onmogelijk. Het peloton kwam boven op de top - veertig kilometer van de finish - met een achterstand van een kleine vier minuten.

De Deen Magnus Cort begon, nog in gezelschap van Simone Petilli, aan de 21 kilometer lange slotklim met een voorsprong van ruim vijf minuten. Tien kilometer onder de top was hij de Italiaan kwijt, maar in de groep favorieten ging het tempo snel omhoog. Woods was de eerste die passeerde, gevolgd door Thomas, die al tweede stond in het klassement.

Door de ongelukkige val - Thomas schoot met zijn hand van zijn stuur af - miste hij de kans op zijn eerste overwinning sinds hij in de zomer van 2018 de Tour de France won.

Thomas na rare val: fysiek oké, maar wel gefrustreerd

Thomas heeft geen fysieke schade geleden door de rare val die hij maakte in de vierde etappe van de Ronde van Romandië. De Welshman, de Tourwinnaar in 2018, was wel gefrustreerd. „Fysiek ben ik oké, maar na zo’n zware dag tijd verliezen op zo’n manier in de finale, dat is echt frustrerend. Ik heb een warme douche nodig, om alles te laten bezinken.”

Thomas ging op minder dan 50 meter van de meet ineens onderuit in de sprint bergop naar de finish. Hij moest de zege in de koninginnenrit laten aan zijn medevluchter Michael Woods (Israël Start-Up), die ook nog eens de leiderstrui veroverde. De kopman van Ineos Grenadiers gaf het slechte weer de schuld. „Ik had helemaal geen gevoel meer in mijn handen. Ik probeerde te schakelen van versnelling, maar in de plaats daarvan verloor ik de controle over mijn stuur”, zei Thomas.

Hij krabbelde wel snel op en arriveerde als derde in aankomstplaats Thyon, op 21 seconden van winnaar Woods. In het klassement kijkt Thomas tegen een achterstand van 11 seconden aan op de Canadees. Die moet hij zondag proberen goed te maken in de heuvelachtige afsluitende tijdrit van 16,2 kilometer. „Ik ga proberen om die tijd in te halen, 11 seconden lijkt haalbaar.”

Carretero ritwinnaar in Ronde van Asturië

De Spanjaard Héctor Carretero heeft de tweede etappe van de Ronde van Asturië op zijn naam gebracht. De 25-jarige coureur van Movistar was na een heuvelachtige rit tussen Candás en Cangas del Narcea over 200 kilometer de sterkste in een kopgroep van acht renners. Voor meesterknecht Carretero was het zijn eerste profzege.

De Colombiaan Nairo Quintana bleef leider in het klassement. Hij finishte als tweede, net voor zijn landgenoot Einer Rubio. Quintana won vrijdag de eerste etappe met een ruime voorsprong.

De klimmer van de Franse ploeg Arkéa - Samsic verdedigt in de derde en laatste etappe een voorsprong van ruim een halve minuut op de Spanjaard Antonio Pedrero, de nummer 2 van het klassement. De Ronde van Asturië eindigt zondag bovenop de Alto del Naranco, na een etappe van 125 kilometer.