Nieuws/Sport
461825661
Sport

Semenya voelt zich ’als een laboratoriumrat gebruikt’

Caster Semenya

Caster Semenya

De Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya blijft het stelselmatig oneens met de beslissing van het TAS (Internationaal Sporttribunaal) en voelt zich misbruikt in de periode vóór het instellen van de testosteronregels.

Caster Semenya

Caster Semenya

Semenya behoort volgens - zo blijkt - de internationale atletiekfederatie (IAAF) biologisch gezien tot „de mannelijke atleten met vrouwelijke geslachtskenmerken.”

Semenya reageert als door een adder gebeten: „De IAAF heeft mij gebruikt als laboratoriumrat om uit te dokteren welke impact de behandeling die ze mij lieten ondergaan had op mijn testosteronniveau”, aldus de atlete het scherp.

„Hoewel ik mij constant ziek voelde toen ik de hormonale behandeling kreeg, wil de IAAF de regels nu aan iedereen opleggen zonder de consequenties te kennen. Ik zal niet toelaten dat de IAAF mij en mijn lichaam nog een tweede keer gebruikt”, laat ze weten.

Uit de publicatie van het TAS blijkt ook dat de IAAF vrouwen met een te hoge testosteronwaarde „biologisch als man” beschouwt. Een stellingname die veel reactie uitlokt, maar de atletiekbond verdedigde zich meteen in een statement.

„De vrouwencategorie op iets anders dan biologie baseren, zou vernietigend zijn voor die categorie en bovendien veel meisjes tegenhouden om na de puberteit nog in competitie uit te komen”, luidt het. „Onze nieuwe reglementen zijn noodzakelijk, redelijk en beschermend.”