Sport/Voetbal
468618913
Voetbal

’Ik schat de kans op fiftyfifty dat het doorgaat’

Kopenhagen twijfelt over huisvesten EK voetbal in 2021

Het logo van Euro 2020, dat een jaar is uitgesteld door het coronavirus.

Het logo van Euro 2020, dat een jaar is uitgesteld door het coronavirus.

KOPENHAGEN - Het is onzeker of Kopenhagen volgend jaar een van de twaalf gaststeden van het EK voetbal kan zijn. De Deense hoofdstad huisvest in de zomer van 2021 ook al de start van de Tour de France.

Het logo van Euro 2020, dat een jaar is uitgesteld door het coronavirus.

Het logo van Euro 2020, dat een jaar is uitgesteld door het coronavirus.

Volgens Jesper Møller, voorzitter van de Deense voetbalbond, twijfelen de autoriteiten of ze beide grote sportevenementen in vrijwel dezelfde periode kunnen organiseren. Het EK zou eigenlijk komende zomer worden gehouden, maar is vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld.

„We werken er 24 uur per dag aan om oplossingen te vinden”, zegt Møller in Deense media. „Als het aan ons ligt, dan komen we er uit. Maar we hebben met meerdere partijen te maken.” Ook het stadsbestuur, de eigenaren van het Parken-stadion en de nationale sportbond moeten akkoord gaan. „Ik schat de kans op fiftyfifty dat het doorgaat”, zei Møller. „Maar vorige maand dacht ik nog dat die kans 25 procent was, dus wat dat betreft hebben we wel vooruitgang geboekt. We zijn er nu nog niet klaar voor, dat weet de UEFA ook”, aldus de Deense voetbalbaas, die ook in het bestuur van de Europese bond zit.

De UEFA zou uiterlijk donderdag (30 april) duidelijkheid willen hebben van de twaalf gaststeden. Niet alleen in Kopenhagen zijn er twijfels, ook van Bilbao en Rome is bekend dat het niet vanzelfsprekend is dat ze volgend jaar alsnog EK-wedstrijden willen huisvesten.

In het Parken-stadion in de hoofdstad van Denemarken zijn drie groepswedstrijden en één duel uit de achtste finales gepland. Datzelfde geldt voor de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. In Nederland zijn de vier betrokken partijen (gemeente Amsterdam, de ArenA, de KNVB en Schiphol) nog in gesprek over volgend jaar. „De grondhouding van alle betrokken partijen is positief”, zo liet de KNVB onlangs weten.

De Tour de France van 2021 start op vrijdag 2 juli in Kopenhagen. De eerste drie etappes gaan door Denemarken.