Nieuws/Sport
471035154
Sport

Geen afscheid met WK-brons voor Marhinde Verkerk, Guusje Steenhuis klopt landgenote

Marhinde Verkerk

Marhinde Verkerk

Boedapest - Marhinde Verkerk is er op de WK judo in haar laatste wedstrijd uit haar loopbaan niet in geslaagd een bronzen medaille te pakken. De wereldkampioene van 2009 verloor op waza-ari van haar landgenote Guusje Steenhuis, die Nederland in de klasse tot 78 kilogram mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Tokio.

Marhinde Verkerk

Marhinde Verkerk

Half april verloor Verkerk op de EK judo in Lissabon ook al van Steenhuis, die toen zilver veroverde. Mede daardoor kreeg Steenhuis de voorkeur boven Verkerk voor deelname aan de Spelen. Voor Steenhuis is het haar tweede medaille op een WK; drie jaar geleden werd ze tweede in Bakoe.

Weg naar de kleine finale

De 35-jarige Verkerk versloeg in de herkansingen in de klasse tot 78 kilogram met waza-ari de Duitse Luise Malzahn. Steenhuis verloor de halve finales van regerend wereldkampioene Madeleine Malonga uit Frankrijk.

Voor Verkerk, die in 2009 de wereldtitel veroverde bij de WK in Rotterdam, is dit haar laatste toernooi. Ze liep in haar klasse kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio mis, omdat de judobond de voorkeur gaf aan Steenhuis.

Verkerk won in Boedapest achtereenvolgens van de Tsjechische Alice Matejckova (ippon) en van de Braziliaanse Mayra Aguiar op shido in de golden score. Ze werd in de kwartfinales met waza-ari uitgeschakeld door de Duitse Anna Maria Wagner.

Steenhuis moest in de halve finale buigen voor Malonga. De Franse favoriete won na 2 minuten met ippon. Steenhuis had eerder de Algerijnse Ouallal Kaouthar, Patricia Brolih uit Slovenië en Lanir Inbar uit Israël verslagen, steeds met een ippon.

Michael Korrel

Michael Korrel strijdt in de klasse tot 100 kilogram met de Georgiër Varlam Liparteliani voor brons. De 27-jarige judoka verloor in de halve finales op ippon van de Portugese titelverdediger Jorge Fonseca. Korrel schakelde daarvoor Tevita Takayawa uit Fiji, de Braziliaan Rafael Buzacarini en de Fransman Alexandre Iddir op ippon uit.

Zijn tegenstander Liparteliani had eerder op de dag Simeon Catharina uitgeschakeld. De 23-jarige Nederlander verloor in de tweede ronde met waza-ari van de sterke Georgiër.