Sport/Voetbal
472044422
Voetbal

Saint-Etienne meldt zich officieel; club wil Nederlandse ‘motor’ niet verkopen in jacht op promotie

Matchwinnaar Stijn Spierings speelt zich op radar Ligue 1-clubs

Stijn Spierings drijft de bal op namens Toulouse.

Stijn Spierings drijft de bal op namens Toulouse.

AMSTERDAM - Met zijn zesde goal voor Toulouse tekende Stijn Spierings (24) zaterdag in de laatste minuut voor de winnende 4-3 (strafschop) tegen Le Havre. De middenvelder kan rekenen op steeds serieuzer wordende interesse vanuit de Franse Ligue 1, maar Toulouse wil zijn nummer 6 in de jacht op promotie niet verkopen.

Stijn Spierings drijft de bal op namens Toulouse.

Stijn Spierings drijft de bal op namens Toulouse.

Saint-Etienne was de eerste club die zich officieel meldde, maar de huidige nummer 14 van de Ligue 1 kreeg nul op het rekest. Jean-Luc Buisine, technisch directeur van Saint-Etienne, bevestigde in Franse media al dat Spierings intensief gevolgd wordt. Maar Spierings levert Toulouse extra punten op en wordt betiteld als de ’motor’ van de huidige nummer 3 van de Ligue 2 na het vertrek van Ibrahim Sangaré naar PSV.

Hoofdprijs

Clubeigenaar Damien Comolli, onder meer ex-Tottenham Hotspur en Liverpool, heeft zich daarom publiekelijk al regelmatig laten ontvallen dat Spierings niet te koop is, tenzij de hoofdprijs wordt betaald. De club is de laatste jaren dan ook gewend geraakt aan hoge afkoopsommen. Het ’koopje’ van de afgelopen transferwindow (hij kwam voor een half miljoen euro over van het Bulgaarse Levski Sofia) heeft zich binnen no-time opgewerkt tot één van de belangrijkste spelers bij de ambitieuze degradant van vorig seizoen. Mét de Nederlander moet een snelle terugkeer worden verwezenlijkt. Toulouse staat momenteel op een plek (derde) die recht geeft op het spelen van play-offs, vijf punten achter nummer 1 Troyes.

Spierings heeft het bovendien uitstekend naar zijn zin. De carrière van de door AZ opgeleide speler (onder meer ex-Sparta en RKC), lijkt een vlucht te nemen sinds zijn transfer begin oktober. Hij maakte zaterdagmiddag zijn vijfde vanaf de penaltystip, sinds hij bij zijn entree tegen Ajaccio brutaal een strafschop opeiste en zijn nieuwe club vlak voor tijd naar een overwinning schoot. Sindsdien neemt Spierings alle penalty’s, waarmee hij zijn ploeg nog twee keer op voorsprong zou zetten. Met een veldgoal maakte hij begin november ook al de winnende (0-1) bij Amiens.