Sport/Wielrennen
476027216
Wielrennen

Van der Poel: ’Ineens ging het licht uit’

Mathieu van der Poel klapte in de slotronde helemaal in elkaar.

Mathieu van der Poel klapte in de slotronde helemaal in elkaar.

Mathieu van der Poel leek in de wegrace van de WK wielrennen in Yorkshire de beslissing te hebben geforceerd. Met vier man begon hij aan de laatste lokale ronde van een kleine 14 kilometer in een kletsnat Harrogate. „Ik zat in de goede groep, op de plek waar ik moest zitten om wereldkampioen te kunnen worden. Maar opeens was het op”, keek hij bij de teambus van de Nederlanders terug op een zeer opmerkelijk moment.

Mathieu van der Poel klapte in de slotronde helemaal in elkaar.

Mathieu van der Poel klapte in de slotronde helemaal in elkaar.

Van der Poel stond bijna stil op het hellende stuk aan het begin van de slotronde, zijn medevluchters reden zo bij hem weg waarna niet veel later de Deen Mads Pedersen de wereldtitel veroverde. „Ik heb niet echt een verklaring. Ineens ging het licht uit. Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, vertelde Van der Poel. Een kleine 11 minuten na de winnaar was hij alsnog als 43e gefinisht. „Ik wilde mijn eerste WK wel uitrijden.”

„Ik denk niet dat ik mezelf iets kan verwijten. Ik heb ook niet te weinig gegeten of gedronken. De kou zal wel hebben meegespeeld. Ik had op een gegeven moment zes a zeven lagen kleding aan. En toch kreeg ik het niet warm.”

Het was zwaar geweest, die laatste ronde waarin hij het hotel van de Nederlanders passeerde, maar de verleiding van afstappen weerstond. „Die laatste ronde duurde heel lang, maar ik wilde de finish halen. Ik heb een mooie koers gereden, geen fout gemaakt. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar het voelt anders als je er net naast grijpt.”

"’Hij was helemaal klaar’"

Mike Teunissen zag hoe Van der Poel de kopgroep moest laten en ver weg zakte. „Die was helemaal klaar, dus het zal nog wel even duren voordat hij er is”, aldus Teunissen in een eerste reactie voor de NOS.

Teunissen wilde zijn ploeggenoot nog op sleeptouw nemen, maar die weigerde. „Rij maar jongen, want ik kan helemaal niets meer”, zei een ontgoochelde van der Poel tegen hem. Teunissen: „Als ik ga wachten kom ik ook niet meer thuis. Dus ben ik maar gewoon doorgereden.”

Moerenhout teleurgesteld maar ook trots

Koos Moerenhout was teleurgesteld maar ook trots na de wedstrijdstrijd. „Dat was een teleurstelling, ik denk dat onze ploeg een geweldige koers heeft gereden en onze kopman Van der Poel een geweldige finale. Het zag er goed uit tot het moment dat hij loste en dan is ineens alles voorbij. Dat is wrang. De jongens krijgen niet de beloning die ze verdienen”, zei Moerenhout bij de NOS.

Met nog één ronde te gaan zag het er goed uit voor de Nederlandse ploeg. „Het zag er ideaal uit. Je weet dat de voorsprong definitief is en de goede renner zit mee. Het is een afmaker eerste klas”, zei Moerenhout. Wat precies de reden is waarom hij moest lossen, wist de bondscoach nog niet.