Nieuws/Sport
476593800
Sport

Overzicht: Sportkalender voor druk najaar 2020 krijgt steeds meer vorm

’Paris-Roubaix in augustus, Ronde van Vlaanderen in oktober’

De renners rijden in de Tour van 2019 ovr de Champs-Élysees

De renners rijden in de Tour van 2019 ovr de Champs-Élysees

PARIJS - Met de bekendmaking van de nieuwe startdatum van de Tour de France (29 augustus) hebben de drie grootste sportevenementen weer een plek op de kalender. Eerder werd er vanwege de coronacrisis al geschoven met de data van het EK voetbal (11 juni - 11 juli 2021) en de Olympische Spelen (23 juli - 8 augustus 2021).

De renners rijden in de Tour van 2019 ovr de Champs-Élysees

De renners rijden in de Tour van 2019 ovr de Champs-Élysees

Het EK voetbal en Olympische Spelen, evenementen die eens in de vier jaar plaatsvinden, werden een jaar uitgesteld. Voor de Tour was dat geen optie en vanwege de financiële belangen werd besloten de andere koersen om de meest prestigieuze wielerwedstrijd heen te plannen.

Tennis

Door de nieuwe data van de Ronde van Frankrijk is het land nu vijf weken opeen het epicentrum van de sportwereld. In de twee weken na de Tour vindt namelijk Roland Garros (20 september - 4 oktober) plaats in Parijs, waar op 20 september juist de Tour eindigt. De eerste week van Roland Garros moet concurreren met het WK wielrennen in Zwitserland.

De eerste week van de Tour de France overlapt een ander grandslamtoernooi, de US Open in New York. Dat tennistoernooi staat vooralsnog van 31 augustus tot en met 13 september op het programma. Met die data is nog niet geschoven. Wimbledon slaat een jaar over.

Wielrennen

Wielerunie UCI wil na de Tour ook nog de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje laten verrijden, maar daarvoor zijn zoals gezegd nog geen nieuwe data bekendgemaakt. Volgens Het Nieuwsblad heeft men voor de Monumenten wel al enkele data (zie onder) op het oog. De WK wielrennen in het Zwiterse Martigny vinden zoals gepland plaats van 20 tot en met 27 september.

  • Milano-Sanremo (9 augustus)
  • Paris-Roubaix (16 augustus)
  • Ronde van Vlaanderen (11 oktober)
  • Luik-Bastenaken-Luik (18 oktober)
  • Ronde van Lombardije (31 oktober)

Golf

In de reeds goedgevulde maand september wordt ook een major gespeeld door de golfers: de US Open (17-20 september). Kort daarna, van 25 tot en met 27 september, vindt de Ryder Cup al plaats. Ook het PGA Championship (6-9 augustus) en de Masters (12-15 november) werden verplaatst, het Brits Open zag voor dit jaar af van organisatie.

Formule 1

De Formule 1 is nog druk bezig met het maken van een herziene kalender. Inmiddels is al bijna de helft van de races geschrapt of uitgesteld.

Het zou goed kunnen dat de kalender nog volledig op de schop gaat. Op de website van de Formule 1 is het aanvankelijke programma in zijn geheel verwijderd en wordt gemeld dat men hard werkt aan een schema dat ’signifcant zal verschillen’ van de eerder bedachte opzet.

KNVB en UEFA

De KNVB hoopt dat er vanaf halverwege juni weer gevoetbald wordt. De UEFA geeft de clubs de ruimte eerst de nationale competities te voltooien. De KNVB-bekerfinale zou volgens het conceptschema moeten plaatsvinden op zondag 12 juli.

Eind dit jaar staat in het teken van onder meer handbal en darts. Het EK handbal voor vrouwen wordt van 3 tot en met 20 december in Denemarken en Noorwegen gehouden en het WK darts begint half december en eindigt op nieuwjaarsdag.