47662
Voetbal

Jeugdvoetbal vanaf komende zomer op de schop

KNVB gooit roer al om

Er gaat veel veranderen in het jeugdvoetbal

Er gaat veel veranderen in het jeugdvoetbal

De KNVB voert de helft van de plannen voor het pupillenvoetbal vanaf deze zomer in. De kleinere partijtjes zonder scheidsrechter op kleinere veldjes met kleinere teams, waarbij ingooien indribbelen wordt, zullen stapsgewijs bij de clubs worden ingevoerd. Eerst gebeurt dat tot en met 10 jaar. Vanaf 2018 worden ook kinderen van elf tot dertien jaar in het amateurvoetbal geconfronteerd met andere wedstrijdvormen.

Er gaat veel veranderen in het jeugdvoetbal

Er gaat veel veranderen in het jeugdvoetbal

Het betekent dat amateurclubs op korte termijn investeringen moeten doen om nieuwe, losse doeltjes op de velden te krijgen. Om extra vrijwilligers te zoeken en die wegwijs te maken en te ondersteunen biedt de KNVB extra personeel aan.

Aan de besluitvorming door de Ledenraad van de KNVB, het hoogste besluitorgaan in het amateurvoetbal, ging een maandenlange discussie vooraf. Begin dit seizoen werden de clubs, met in totaal 300.000 pupillen onder hun vleugels, totaal verrast door de ’revolutie’ die Zeist wilde ontketenen. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, heeft toegegeven dat de bond te hard van stapel liep. „In de communicatie hebben we fouten gemaakt naar de clubs”, zei hij eerder. Toch heeft hij de snelle invoering doorgedrukt.

De bond beroept zich onder meer op een enquête, die door veel clubs wel als ’gekleurd’ werd beschouwd. De eerste vraag in de enquête was of de clubs het eens zijn dat kinderen meer plezier moeten hebben in het voetbal. Daarop wilde niemand ’nee’ invullen, waarna de vragenlijst de richting van invoering van nieuwe wedstrijdvormen opging. De slotvraag was per wanneer de clubs de invoering wensten, dit jaar of volgend jaar. Er was geen keuze om het wel of niet te doen…

Advies?

De KNVB wil met het Nederlands elftal in 2026 weer bij de wereldtop horen en denkt dat deze revolutie in het pupillenvoetbal daaraan bijdraagt. De bond heeft geleund op een adviseur uit België en de afdeling spel en ontwikkeling van de Universiteit van Groningen. Aan de adviezen van oud-bondscoach Bert van Marwijk (tweede op het WK in 2010) en Wim Jansen (Feyenoord), die de ommezwaai onverstandig vindt, is men volledig voorbijgegaan.