Sport/Voetbal
47807818
Voetbal

’Positief over FIFA, al gaat er tegelijkertijd ook nog veel fout’

KNVB praat in Qatar met arbeidsmigranten: ’Situatie complexer dan veel mensen denken’

Gijs de Jong (links) en KNVB-voorzitter Just Spee.

Gijs de Jong (links) en KNVB-voorzitter Just Spee.

Een delegatie van de Nederlandse voetbalbond KNVB heeft in Qatar een gesprek gehad met arbeidsmigranten. De KNVB zet zich net als enkele andere landen al een tijd in voor de mensenrechtensituatie in het land dat eind volgend jaar het WK voetbal organiseert.

Gijs de Jong (links) en KNVB-voorzitter Just Spee.

Gijs de Jong (links) en KNVB-voorzitter Just Spee.

De gastarbeiders zouden vaak in zware omstandigheden moeten werken aan de bouw van de stadions. Mensenrechtenorganisaties vragen daar al geruime tijd aandacht voor.

„We hebben naast de meer formele sessies een halve avond gesproken met zo’n vijftien arbeidsmigranten, afkomstig uit verschillende sectoren”, zegt Gijs de Jong, de secretaris-generaal van de KNVB die de afgelopen dagen weer in Qatar was. „Het gaf aan dat de situatie complexer is dan veel mensen denken. De arbeidsmigranten die we spraken, waren zeer positief over het werk van wereldvoetbalbond FIFA, omdat overal waar zij direct invloed hebben de veranderingen zichtbaar zijn. Ze zien het WK ook als een onderdeel van de oplossing. Tegelijkertijd gaan er ook nog steeds veel zaken fout.”

Zo proberen sommige bedrijven de nieuwe wetgeving volgens De Jong te ontwijken. „Met deze groep arbeidsmigranten hebben we afgesproken dat ze een aantal verbeteringen gaan voorstellen die we gezamenlijk onder de aandacht van de autoriteiten gaan brengen. De focus moet liggen op inspraak van de arbeiders en de handhaving van de nieuwe wetten.”

Amnesty International heeft de FIFA en de nationale bonden herhaaldelijk opgeroepen zoveel mogelijk druk op Qatar uit te oefenen om een einde te maken aan misbruik van arbeidsmigranten in het emiraat. Het heeft volgens Amnesty al geleid tot een aantal hervormingen van de arbeidswetgeving. De organisatie vindt dat de veranderingen echter niet snel genoeg gaan en riep de KNVB enkele maanden geleden nogmaals op meer druk uit te oefenen.

De Jong ging eind augustus al naar Qatar om daar de situatie met eigen ogen te zien en te bespreken met de autoriteiten. De KNVB zit in een werkgroep met diverse Europese voetbalbonden. Samen met onder meer de Engelse, Duitse, Noorse, Zweedse, Deense, Finse, Zwitserse en Russische bond probeert de KNVB het WK te gebruiken om voor duurzame veranderingen in Qatar te zorgen.

Tijdens het tweedaagse bezoek van deze week sprak de werkgroep onder meer met Amnesty International, het mensenrechtencomité in Qatar, de nationale voetbalbond en enkele ministeries. Naast de arbeidsomstandigheden zijn ook persvrijheid en lhbti-rechten besproken. „Het WK werkt duidelijk als katalysator voor arbeidsrechten. Met respect voor de historie en cultuur van Qatar willen we dat graag breder trekken”, aldus De Jong.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop