Sport/Schaatsen
478376556
Schaatsen

Brons voor Visser op 5000 meter, nieuw wereldrecord Voronina

Esmee Visser

Esmee Visser

SALT LAKE CITY - Esmee Visser heeft zaterdagavond een bronzen medaille veroverd op de 5000 meter bij de WK afstanden.

Esmee Visser

Esmee Visser

Visser moest met haar tijd van 6.46,685 de Tsjechische Martina Sablikova en de Russische Natalia Voronina voor zich dulden. Sablikova reed eerst een nieuw wereldrecord (6.41,184), maar zag die prestatie in de laatste rit overtroffen door Voronina. Irene Schouten eindigde als zevende in het klassement. Haar 6.50,591 betekende wel een persoonlijk record.

Uiteraard waren alle ogen gericht op het titanenduel tussen Sablikova en Visser. De titelhoudster nam vanaf de start het initiatief en begon al snel voorlangs te kruisen. De 24-jarige rijdster van TalentNED kon lange tijd in de buurt blijven van haar grote rivale, maar moest zich in de slotfase gewonnen geven. Door pure vermoeidheid viel ze ook nog vlak voor de finish.

Teleurgesteld

„Ik baal gewoon. Ik heb ervoor gestreden en waar ik nu sta in de eindstand is wat ik nu ben”, sprak Visser bij de NOS teleurgesteld. Op donderdag kwam ze op de 3000 meter, de afstand waarop ze tweevoudig Europees kampioene is, niet verder dan de vijfde plek.

„Gelukkig sta ik nog wel op het podium. Het had echt veel pijn gedaan als ik geen medaille had gehaald. Brons is niettemin voor mij een troostprijs. Dit is het voor mij nu, ik moet reëel zijn. Het gat met het wereldrecord van Voronina is groot. Ik zeg niet dat ik dat nu ook had gekund, maar ik denk wel dat ik er ooit toe in staat ben. Maar nu niet, in dit seizoen.”

Esmee-slagje

Volgens Visser heeft ze in Salt Lake City veel geleerd. „Ik weet nu hoe ik de komende jaren moet aanpakken, maar dat deel ik liever niet met de buitenwereld. Dit seizoen is beetje aan mij voorbijgegaan. Het was allemaal een beetje eentonig. Ik was de hele tijd op zoek naar het onbevangen slagje, zeg maar het Esmee-slagje. Maar dat heb ik helaas niet kunnen vinden.”