Sport/Wielrennen
479413814
Wielrennen

Oldani verslaat Nederlander

Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) grijpt net naast ritzege in Giro

Oldani (m) sprint naar de zege, voor Rota. Leemreize (l) moest genoegen nemen met plek 3.

Oldani (m) sprint naar de zege, voor Rota. Leemreize (l) moest genoegen nemen met plek 3.

GENUA - De twaalfde etappe in de Giro d’Italia is gewonnen door de Italiaan Stefano Oldani (Alpecin-Fenix). Hij bleek de rapste in een sprint met zijn medevluchters Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) en Lorenzo Rota (Intermaché). De Nederlander werd uiteindelijk derde.

Oldani (m) sprint naar de zege, voor Rota. Leemreize (l) moest genoegen nemen met plek 3.

Oldani (m) sprint naar de zege, voor Rota. Leemreize (l) moest genoegen nemen met plek 3.

Bekijk hier de sprint om de zege:

Bron: discovery +

Leemreize na derde plek: dit was het hoogst haalbare

Leemreize probeerde donderdag in het slot van de twaalfde etappe van de Ronde van Italië tot twee keer toe weg te rijden van zijn medevluchters Oldani en Rota. De Italianen lieten de 22-jarige Nederlander echter niet gaan en sprintten even later met z’n tweeën om de winst. Oldani, teamgenoot van Mathieu van der Poel bij Alpecin-Fenix, won.

„Dit was voor mij het hoogst haalbare”, zei Leemreize. „Ik wist dat ik op het eind iets moest proberen. Als ik zou moeten sprinten, was ik sowieso derde geworden. In de laatste kilometer probeerde ik het twee keer in de hoop dat ze naar elkaar zouden kijken, maar jammer genoeg dichtten ze het gat.”

Leemreize ging op de tweede beklimming in de aanval en dat was mede te danken aan zijn ploeggenoot Pascal Eenkhoorn, vertelde hij. „Toen Rota ging, zei Pascal: ’Dit is een goed moment om te gaan’. Toen ben ik er samen met Oldani achteraan gegaan en dat pakte perfect uit. Achteraf had ik misschien iets eerder een poging moeten wagen om solo te gaan, maar ik kon niet echt pokeren omdat de achtervolgers op 40 seconden zaten.”

Met een zesde en een derde plek in deze Giro is Leemreize tevreden. „Het gaat lekker tot nu toe en ik heb het gevoel dat ik niet veel slechter word. Zulke prestaties geven me veel vertrouwen en ik weet nu dat de grote rondes me goed liggen. Als ik deze lijn kan doortrekken, gaan er zeker nog kansen komen deze Giro.”

Van der Poel

Meerdere pogingen waren er in het begin van de koers om weg te rijden door vluchters, maar zes Nederlanders hadden 140 kilometer voor de meet de juiste ontsnapping wél te pakken: Van der Poel, Mollema, Riesebeek, Eenkhoorn, Kelderman en Leemreize.

Voor Van der Poel was het fijn dat zijn ploeg Alpecin nu wel aan het opletten was: hij kreeg nu twee teamgenoten mee in de 25-man tellende kopgroep. Iets dat MvdP afgelopen dinsdag in de slotfase van de rit nog miste, toen hij geklopt werd door Bimian Girmay.

Wouter Weylandt

Op 102 kilometer voor de finish werd begonnen aan de afdaling van de Passo del Bocco. 11 jaar geleden verongelukte Wouter Weylandt hier na een zware val.

Op de klim La Colletta vertrok vluchter Lorenzo Rota (Intermarché). Hij kreeg Leemreize en Stefano Oldani (Alpecin) mee. Van der Poel leek niet veel later niet veel vertrouwen te hebben in de eventuele winst van ploeggenoot Oldani en demarreerde vervolgens uit het achtervolgende groepje. Ook Riesebeek ging in de tegenaanval. Maar zowel MvdP als Riesebeek had het moeilijk in de klim, waardoor het trio voorin niet werd bereikt.

Leemreize afgetroefd

Vervolgens gingen Mollema, Kelderman, Bultrago en Hamilton in de achtervolging op Leemreize en co. Met 50 seconden achterstand leken het echter Leemreize, Rota en Oldani het uit te gaan maken voor de dagzege. Daarin bleek dus Oldani de sterkste, voor Rota en Leemreize.

Mollema sprintte in het groepje hierna naar plek 4, Kelderman naar een 6e plaats. Vooral Kelderman doet goede zaken in het algemeen klassement en pakt veel verloren tijd terug.

Kelderman: we waren in de kopgroep met te veel renners

Kelderman hoopte donderdag in de twaalfde etappe van de Giro d’Italia op dagsucces. Dat een zege uitbleef, had er volgens de Nederlandse wielrenner onder meer mee te maken dat de kopgroep uit te veel renners bestond.

„We waren met te veel renners voorop. Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty speelden het uitstekend in de kopgroep”, aldus Kelderman. „Ik wilde wachten tot de laatste lange klim en alles uit de kast halen. Dat deed ik en het lukte om weg te rijden, maar die drie jongens waren al te ver weg en we kwamen er jammer genoeg niet meer bij.” Met de drie renners doelde Kelderman op de Italianen Stefano Oldani en Lorenzo Rota en de Nederlander Gijs Leemreize van Jumbo-Visma. De zege ging naar Oldani, ploeggenoot van Mathieu van der Poel.

Kelderman steeg in het klassement tien plaatsen en is nu dertiende, op 2.51 minuten van de Spaanse leider Juan Pedro López. „Ik ben niet bezig met dat klassement”, vertelde Kelderman aan Eurosport. ”3 minuten is nog veel tijd en bovendien ben ik ben ook gewoon niet goed genoeg om mee te doen met de beste klimmers. Met Jai Hindley en Emanuel Buchmann hebben we nog twee hele sterke renners in de top tien. Ik ben blij met hoe het vandaag liep. Dat geeft vertrouwen en hopelijk kan ik hier alsnog een etappe winnen. Verder wil ik mijn ploeggenoten bijstaan voor het klassement.”

Aanwezigheid Van der Poel cruciaal

Het is de tweede dag op rij dat een Italiaan in de Giro wint. Alberto Dainese van Team DSM sprintte woensdag naar de winst in de elfde rit.

„Ik wist dat ik snel was, maar het was niet gemakkelijk”, zei Oldani. „Lorenzo Rota, die een vriend van mij is, is ook snel. Dus ik was alert. De aanwezigheid van Van der Poel was cruciaal voor mij om de ontsnapping met drie man te maken. Het is moeilijk te geloven dat ik mijn eerste profzege in de Giro d’Italia behaal. Het is geweldig.”

Waanzinnig snel

Juan Pedro López blijft leider in het algemeen klassement. De Spanjaard heeft 12 seconden voorsprong op de Ecuadoraan Richard Carapaz en de Portugees João Almeida. De Fransman Romain Bardet volgt op 14 tellen.

„Het ging waanzinnig snel het eerste uur”, aldus López. „Ik zat naar mijn computer te kijken en ik kon het niet geloven. Was het 53 of 54 kilometer per uur ongeveer? Gelukkig waren dit mijn favoriete weersomstandigheden, te vergelijken met hoe het bij mij thuis in Zuid-Spanje is. Negen dagen in de roze leiderstrui is veel. Maar ik zou het niet erg vinden ’m nog wat langer te dragen.”

Kopecky wint openingsrit in Burgos

Lotte Kopecky heeft na een rustpauze meteen weer een zege geboekt. De Belgische won donderdag de eerste etappe van de Ronde van Burgos. Ze versloeg in de sprint de Tsjechische Tereza Neumanova en de Noorse Emma Norsgaard. Ze is ook de eerste leider in de algemene rangschikking.

Na de Ronde van het Baskenland, vorige week gewonnen door de Nederlandse Demi Vollering, begon het peloton aan de tweede rittenkoers van het jaar in de WorldTour. Kopecky hervatte de competitie na een korte voorjaarspauze, haar team SD Worx is mede door de deelname van Vollering favoriet voor de eindzege.

Vollering, die dinsdag ten val kwam in de eendaagse wielerkoers Durango - Durango Emakumeen Saria, bemoeide zich niet met de strijd om de plaatsen voor het podium. Floortje Mackaij van Team DSM eindigde als zesde.

Kopecky boekte haar derde zege van het seizoen. In maart won ze de Strade Bianche, in april de Ronde van Vlaanderen.